Затлъстяването е невероятно срещано при хора с ментални болести. Близо 80% от хората с психични заболявани, включително и биполярно разстройство, страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Един от факторите за това е хиперфагията, която може да се опише накратко като булимия без повръщане.

Преяждането е разстройство на храненето, което се характеризира с неконтролирано, импулсивно хранене, без възможност да се спре. Подобно поведение носи не само физическа болка, но и води до психически дискомфорт. Страдащите се срамуват се от погълнатото количество храна, прикриват се, предпочитат да се хранят сами и правят многократни опити за диета.

Изследването, публикувано в „Журнала за афективни разстройства”, разкрива, че хиперфагията е по-често срещана при хора с наднормено тегло и биполярно разстройство, отколкото при всички останали участници в проучването.

Авторът на доклада Кристина Сегура-Гарсия изтъква, че между 119-те обекта на изследването само 29% са били диагностицирани само с наднормено тегло. Но от тях 62% са напълнели вследствие на неконтролируемо тъпчене и преяждане. 41% от всички участници пък са страдали едновременно и от хиперфагия, и от личностно разстройство.

Според Сегура-Гарсия това е важно откритие, тъй като склонността към хиперфагия би спомогнала за идентифициране на биполярното разстройство в много по-ранен етап. Сега хората биват диагностицирани с личностни разстройства след повече от 10 години „боледуване.”