Няма да направим компромис със сигурността на хората. На първо място са хората, тяхната безопасност и нормалните условия за инфраструктурата. Не може при температура 0 градуса и обледяване да не е опесъчено и да опесъчим, след като са станали катастрофите. За мен това е несвършена работа и затова фирмите ще бъдат глобени, а те, ако искат, да си обжалват. Това каза кметът Пламен Стоилов по време на втората среща за зимната подготовка в общината, в която участваха кметове на села, представители на снегопочистващите фирми и на ангажираните институции. Той припомни, че в резултат на неизпълнение на ангажиментите от страна на консорциум „Пътно поддържане“ има допуснати катастрофи по мостовете. 
По отношение на техниката, с която разполагат фирмите, кметът бе категоричен, че ще следи стриктно за наличието на това, което е заявено по договор с общината.
При усложнена обстановка фирмите да излизат така, че да има готовност от 6 до 6.30 часа инфраструктурата да стане проходима. Няма да се съглася да допуснем утежняване на обстановката поради закъснения на екипите, категоричен бе Стоилов. Той обърна специално внимание на централната градска част, пешеходните зони, подлезите около залата, където трябва да се използват средства, които не причиняват разрушаване на настилките. 
Стоилов подчерта, че преди падането на първия сняг е много важно листата да се почистят. 
В малките улици и зад блоковете не е метено и не е влизала техника. Хората ме срещат и тяхната оценка е, че е голяма мръсотия. Разпоредил съм стриктна проверка от контрольори, а фирмите „Вектор“ и „Русе пъблик сървисиз“ имат срок от една седмица за почистване на листата, каза още той, като подчерта, че плащането ще бъде само след свършена работа. 
Оказа се, че след възложено от Областно пътно управление почистване на храстите по пътя Русе-Кубрат има участъци, които са се превърнали в сметище и също трябва да се изчистят. 
Не съм доволен от начина, по който се възстановяват пътните платна след аварии. Истинско нахалство е това, което кабеларка е направила покрай един от блоковете около общината, където са хвърлили две лопати асфалт. Настилките не се възстановяват в първоначалния им вид. Предупреждавам отсега, че догодина започва ремонт на улици и тротоари и ще бъдем безкомпромисни, заяви кметът, като припомни, че се изготвя наредба в тази връзка. 
А иначе стана ясно, че общината е готова да посрещне зимата, като техниката на снегопочистващите фирми е проверена. Изготвени са планове от населените места, а отоплението на всички учебни, здравни и социални заведения е обезпечено. Следи се нивото на язовирите в Николово и Тетово, както и на река Русенски Лом. Язовир „Образцов чифлик“ е източен превантивно и е с отворен изпускателен кран. Кметствата в Сандрово и Ястребово пък са поставили снегозащитни прегради покрай пътя. Кризисният център в Бъзън е зареден и е с капацитет 15 души. 
Кметът на Мартен Димо Тонев подчерта, че трябва да се обърне внимание на подредбата на тировете, защото това е основен път за хората от градчето. В тази връзка Стоилов каза, че е необходмо да се проведе работна среща с представители на полицията, гранична полиция и митницата за координиране при по-големи задръствания, тъй като се оказва, че до Мартен тировете се нареждат на две ленти и движението спира. Той предложи да се помисли и за варианта, ако обстановката е тежка, тировете да се задържат на Сливо поле или друго място, за да не се получава струпване. 
Токови удари, паднали мантинели, неасфалтирани дупки, липсваща маркировка бяха част от проблемите на кметовете на селата. Всички имат трактори с изключение на Ястребово, като сега селото ще ползва един от тракторите на Червена вода, а в бюджета за идната година са заделени средства за закупуване на собствен. 
Стоилов подчерта, че все още от Междуведомствената комисия не са възстановени извънредните разходи на общината от февруари миналата зима заради начупените дървета. Това са около 80 000 лева. Искали сме ги по съответния ред, но се боя, че ще са за сметка на общината, а това поставя под въпрос цялата работа на комисията. Жалко е, че сме оставени да се оправяме сами. Молете се да има по-малко сняг, защото струва скъпо, каза в края на срещата кметът.