Шофьор с 40-годишен опит, който принудил полицейски патрул да го гони с включени сирени, докато той опитва да избяга от проверка, а впоследствие друг екип да му препречи пътя и да го принуди да спре, се оказал в съвсем невинно нарушение - просто не си бил сложил колана.
Случаят е от 5 май тази година, когато около 2.20 часа през нощта водачът излязъл от клуб „Монарх“ и тръгнал да се качва в колата си. В това време района обхождал полицейски патрул, който фокусирал нестабилната походка на мъжа и предположил, че е пиян. Щом той се качил зад волана на „Фолксваген Голф“, униформените решили да направят всичко възможно, за да осуетят поредна катастрофа на пътя, и последвали опити шофьорът да бъде спрян за проверка. За целта патрулката тръгнала след голфа с включени сирени, изравнила се с него и единият от полицаите извадил през прозореца стоп-палка, която размахал на водача. Вместо да спре обаче, тарикатът кривнал към полицейската кола и това принудило униформените да продължат да карат зад него, за да не бъдат изблъскани. В същото време те сигнализирали своите колеги за екшъна на пътя и информация за бягащия голф била разпространена до всички дежурни. Когато нарушителят стигнал до кръстовището на ул.“Борисова“ с ул.“Мария Луиза“, автомобилът му бил препречен от друг полицейски екип и той бил принуден да спре.
Тогава единият от униформените видял, че бягащият шофьор кара, без да си е сложил колана. Последвала и алкохолна проба, която обаче за изненада отчела концентрация под 0.5 промила, която по закон не се наказва. Затова шофьорът се сдобил с два акта - за това, че не изпълнил нарежданията на полицаите и че кара без колан. Общата му санкция от 250 лева и половин година без право да шофира обаче стигна до обжалване, а Районният съд прецени, че наказанието му е завишено. Затова го намали на 100 лева и 1 месец без книжка, но решението не е окончателно.