Временен център за подкрепа на бежанците от войната в Украйна заработи на Централната гара по решение на Областния кризисен щаб. Той беше сформиран сэвместно от общинската и областната администрации.
Центърът е на първия етаж на гарата, в него дежурят служители на Областната управа и Общината, МВР, БДЖ и БЧК. В него освен вода и храна може да се получи  информация относно възможностите за настаняване в Русе, както и за транспортните връзки с останалите градове в страната. Затвърждава се тенденцията почти всички украинци, влизащи през Русе, да преминават транзитно през града, затова е създадена организация вагони от влака от Букурещ директно да се закачат на композициите за София и Варна, без да се налага пътниците да слизат на гарата в Русе.
От Общината са организирани и микробуси, които да транспортират до места за настаняване желаещите да останат в Русе.
В ход е разработването на информационни брошури с подробна информация за украинските граждани за процедурите за получаване на временен статут и правата, който той дава, както и най-важни телефони и адреси при нужда от медицинска помощ, настаняване и други. Предвижда се те да бъдат на английски и украински език. От страна на Община Русе е осигурен денонощен дежурен телефон +359 885208890, на който всеки новопристигнал в България от Украйна ще може да получи полезна информация за настаняване, безплатна храна, помощ при административни въпроси и превоз на пътници.
Продължава работа и предварителният приемателен пункт на Дунав мост. В петък там беше ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов, който по-късно с областния управител Анатоли Станев и зам.-кмета на Русе Енчо Енчев посрещнаха влака от Букурещ на Централната гара, с който традиционно у нас пристигат голяма част от бягащите от смъртните заплахи в страната си украинци. 
„Има много добра координация между държавната и места власт от една страна и доброволците от друга. Ние сме тук днес първо да изкажем благодарност на всички тези хора, с които се срещнахме в Русе и във всички останали градове в България, които денонощно помагат и показват, че европейската солидарност не е само получаване, а и даване на хората в нужда, хората, които бягат от война, украинците, които също са европейци и трябва да се чувстват така в България, както и в другите европейски държави“, каза Цветан Кюланов.