Многото изоставени вили около Русе са идеална среда за развъждането на сърни, лисици, белки и дори диви прасета заради липсата на човешко присъствие и контрол над растителността. Това обясни Милен Серафимов от Горско стопанство-Русе по повод заснетата да бяга към 1.30 часа след полунощ по бул. „Скобелев“ сърна.
Това не е първи такъв случай, в града са навлизали и други сърни, а в център - редовно се разхождат лисици, но сега видеото обиколи социалните мрежи и предизвика множество коментари.
Прибирах се към дома, когато изненадващо усетил страничен удар по колата. Спрях да разбера какво се случва и тогава пред автомобила изскочил сърна. Нито имаше нещо на колата, нито на сърната. И тя си тръгна да бяга напред и аз изчаках, изчаках, изчаках и като тръгнах, вече я настигнах и тогава извадих вече телефона да заснема какво се случва. По никакъв начин не съм искал да нараня животното. Нито съм го удрял, нито съм го натискал, разказа пред БНТ Божидар Балтаджиев, който пусна клипа в интернет.
На него се вижда как уплашената сърна тича близо половин километър по бул. „Скобелев“ към кръстовището с ул. „Борисова“, но до Математическата гимназия прескача бетонната преграда между двете платна и поема към района на училището.
Вероятно животното се е крило във вилна зона, но е уплашено от нещо и в паниката си е навлязло в града. За хората не е опасно и при оставяне на спокойствие на едно такова животно, то ще се върне във горската си среда, която му е естествената, посочи Милен Серафимов.