Борис ПЕТРОВ
Албена БЕЗОВСКА

Продължаваме представянето на участниците в поредното издание на традиционния Русе джаз фест на 18-19 ноември в Русе. 
Първите ни гости днес са двама джазмени, създали вдъхновено българо-френско дуо, което идва с музикална новина. Това е 
„Jazz Before Jazz“, новият албум на Марио Станчев - пиано, и Лионел Мартен - саксофони
В него са включени джаз пиеси, изградени върху теми на Луи Моро Готшалк. 
Марио Станчев е роден през 1948 г. и отрано проявява интерес към джаза. Първите му идоли са Рей Чарлс, Телониус Монк и Милчо Левиев. Като студент формира първия си квартет, а от средата на 70-те години става постоянен член на „Симеон Щерев квартет“, заемайки мястото на неговия основател Милчо Левиев, който напуска България през 1970 г. С участието си на първия Джазов фестивал в София (1977 г.) Станчев се утвърждава като най-яркия джаз пианист в България.  Върхово творческо постижение от края на 70-те години е пиесата му в четири части „Сюита“, изпълнена съвместно с брас бенд под диригентството на Димитър Манолов на Третия джазов фестивал в София (1979 г.). Но пред творческото развитие на младия музикант се издига непреодолимо препятствие: властите не му разрешават да пътува в чужбина. 
Моралното унижение и професионалните бариери довеждат пианиста до решението да напусне България. През 1981 година планът му се осъществява по сценарий, достоен за класически криминален филм. В 1982 г. Станчев се установява в Лион, Франция, където основава и ръководи департамент по джаз към Лионската консерватория. Оттогава педагогическата му работа се редува с концертна и звукозаписна дейност. 
Автор е на три оригинални методически помагала по джаз пиано. Високо признание на педагогическата ду работа е поканата на Международната джаз асоциация да води майсторски клас в „Ню скул ъф мюзик“ (1995 г.). Марсиал Солал, един от най-виртуозните и самобитни пианисти в джаза, нарежда Станчев сред ярките имена във френския джаз през 90-те години. През 1997 г. Станчев основава своя секстет, с който работи близо десет години, изнася над 200 концерта и се утвърждава като един от най-стойностните джазови творци във Франция.
Станчев е свирил на сцените на четири континента - от Китай до Мартиника, от Финландия до Африка и Америка. Музиката му печели както познавачите на джаза, така и по-широка аудитория. Благодарение на таланта на Станчев българската и европейската музика влизат в големия кръговрат на едно от най-интересните явления в изкуството на ХХ век - джазът. 
През годините Лионел Мартен е работил с редица френски и американски музиканти сред които Денис Бадо, Рамон Лопес, Георги Корназов, Джордж Гарзон. Записва повече от 15 албума. За него „Figaro“ казва: „Лионел Мартен е неподражаем що се касае до музикални импровизации, в които има едновременно и баланс, и голям заряд. Енергичен и рафиниран импровизатор, напомнящ  донякъде на Луис Склави“.
Лионел Мартен е лауреат на форума „Geixto“ в Испания през 1997 г., неговият талант е потвърден отново на фестивала „Vaulx en Velin“ във Франция през 2001 г. Там музиката му е посрещната с бурни аплодисменти и е отличен с първа награда. 
„Yotzov Clarinet Sextet“ или Тънката линия между класиката и джаза
„Yotzov Clarinet Sextet“ е създаден през 2011 г. от Борислав Йоцов - кларинетист, преподавател, музикант с богата национална и международна дейност, носител на Кристална лира като Инструменталист на 2006 година. За много кратък период от време, този оригинален и необичаен състав от шест кларинетисти, става популярен с многобройните си концерти и  медийни изяви - концерти в страната, Турция, Австрия, Словакия; фестивалите Варненско лято, Софийски музикални седмици, Музикални дни в Балабановата къща; два музикални филма по БНТ, съвместни концерти с Михаил Йосифов секстет и Кварто квартет.
Репертоарът на секстета първоначално  включва  композиции и аранжименти на бас кларинетиста Явор Гайдов, Христо Йоцов, Ангел Заберски, като музиката е оригинална смесица от стилове, умело съчетана със специфичното изпълнение на класическите  музиканти. С привличането на джазовия пианист Теодор Петков, музикалната картина е коренно променена.
Програмата, изцяло композирана и аранжирана от него, придобива нов, атрактивен вид, смело навлизаща в стила на джаза, но отново запазваща духа на класическата музика. Този нов за състава репертоар води до естественото му обогатяване с характерната ритмична функция на перуанския изпълнител на кахон Пиеро Епифания. 
В сегашния си вид „Yotzov Clarinet Sextet“ е в следния състав: Борислав Йоцов - кларинет, Цветелина Найденова - кларинет, Ангелина Гочева –-кларинет, Венелин Пиперов - кларинет, Явор Гайдов - кларинет, Теодор Петков - пиано и Пиеро Епифания - кахон.