В полето край Джаксън, щата Джорджия, мъже в маскировъчни облекла се събират за учебни стрелби, ръкопашен бой и импровизиран митинг в подкрепа на Доналд Тръмп.

"Колко от вас гласуваха за Тръмп? У-ра!", пита Крис Хил, лидер с позивна Bloodagent. "У-ра!", отвръщат дузината членове на отряда III% Security Force.

С наближаването на едни от най-разделящите нацията президентски избори някои доброволчески милиции се подготвят за възможността вотът на 8 ноември да бъде "откраднат" или за безредици в дните след евентуална победа на демократа Хилъри Клинтън.

Мъжете казват, че няма да дадат и един изстрел, но и не планират да оставят оръжието си у дома.

Кампанията на Тръмп зареди с енергия доброволци като Хил, който много харесва намерението на кандидата на републиканците да депортира нелегалните имигранти, да спре влизането на мюсюлмани в страната и да издигне стена по границата с Мексико. Тръмп непрекъснато предупреждава, че изборите ще бъдат опорочени и че може да не признае резултата, ако самият той не спечели. Военизирани групировки като Oath Keepers призовават членовете си да следят местата за гласуване за опити за измама.Този тип отряди се прочуха в началото на 90-те години покрай конфликт с федералните власти в Руби Ридж, щата Айдахо, и в сектата на Дейвид Кореш в Уейко, щата Тексас. Кулминацията бе взривяването на федерална сграда в Оклахома сити през 1995 г., при което загинаха почти 170 души, включително десетки деца.

След това числеността на милициите намаля, но през последните години отново бързо се увеличава - основно заради опасения, че администрацията на Барак Обама ще ограничи правата за закупуване, притежаване и носене на оръжие и намаляване властта на местните власти.

Според организацията Southern Poverty Law Center, проследяваща активността на екстремистки групировки, през 2008 г. те са били 42. Днес действат 276.

През последните години въоръжени отряди стигаха до конфронтация с федералните власти в спорове за земи в западната част на САЩ. Властите се опасяват, че ще има още подобни инциденти след оправдаването на 7 бойци по обвинения в заговор и окупация на федерален защитен район в Орегон.

Мнозина се страхуват, че Хилъри Клинтън ще тласне страната още повече наляво. "Това е последният шанс да спасим Америка от разруха", казва Хил. "Изненадан съм, че оцелях в мъките през осемте години на Обама, без да откача, буквално. Но Хилъри само ще е продължение на досегашното положение."

Oath Keepers са известна антиправителствена групировка, която миналата година изпрати свои членове на расовите безредици във Фъргюсън, щата Мисури, призова миналата седмица хората си да патрулират около изборните секции и да следят за измами.

На час път на юг от Атланта от III% Security Force започват еднодневен лагер с учебни стрелби с автоматични пистолети и полуавтоматично оръжие на импровизираното стрелбище. Когато мощен залп от пушката на един от тях поваля малко дърво, всички избухват в аплодисменти и подсвирквания.

Групировката твърди, че действа самостоятелно, но е свързана с национално въоръжено движение, призоваващо членовете си да бранят индивидуалните права от посегателствата на федералното правителство. Отрядът е избрал името си от факта, че не повече от 3% от населението на британските колонии се е сражавало във Войната за независимост от англичаните.

Наблюдавайки тренировките, Хил подхвърля, че може и да устроят въоръжен поход до Вашингтон, ако Клинтън спечели. Той казва, че не иска хората му да са инициаторите, но че биха охранявали протестиращите, ако се наложи. Няма да се поколебаем да действаме, ако президентът Клинтън се опита да разоръжи притежателите на оръжие, казва Хил.

"Ще помагам на сънародниците си, за да попреча да ги разоръжат. Ще се сражавам, ще убивам и може да загина", добавя той.

Кандидатурата на Тръмп вдъхнови екстремистки групировки да говорят открито за противопоставяне на закона, казва Раян Ленз, изследовател в Southern Poverty Law Center. "Преди тази кампания подобни идеи бяха изтласкани в политическата периферия. Сега са легитимирани."

През последните дни някои известни привърженици на Тръмп намекнаха, че може да последва насилие. "Ако Тръмп изгуби, грабвам мускета", написа в профила си в "Туитър" Джо Уолш, конгресмен от Илинойс. На митинг в Лас Вегас в неделя консервативният коментатор Уейн Рут си позволи за импровизира от трибуната за смъртта на Клинтън.

В Джорджия членовете на III% Security Force приключват със стрелбата и навлизат в гората за тренировка по преодоляване на препятствия. На кръста си те носят заредени пистолети, готови да посрещнат "каквото и да се случи".

"Подготвяме се за това, точно както го правят морските пехотинци", казва Хил, създал милицията преди години. "Тренираме много сериозно, за да увеличим оперативните си способности, в случай че това ще е денят, който се надяваме никога да не настъпи."