ООН е наела редица приятели и близки политически фигури до сирийския президент Башар Асад като част от своите операции в страната. Това показват документи на организацията, с които в. „Гардиън“ разполага.

В списъка с персонал присъстват роднини на високопоставени министри от сирийския кабинет, които работят за редица агенции на ООН, сред които Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) и Световната здравна организация (СЗО).

По думите на мениджър на международната организация всяка агенция има най-малко „един човек, който е пряк роднина на сирийски държавник“.

„Гардиън“ не разкрива съдържанието на списъка по молба на ООН, тъй като това би могло да застраши хората, намиращи се в него.

Говорител на организацията заяви, че „семейните връзки не са взимани предвид, нито са разследвани“ при наемането на персонал, като в същото време ООН не разпитва своите служители за техните политически възгледи. Той посочи още, че наличието на близки до Асад хора по никакъв начин не застрашава работата на ООН.

От организацията посочват още, че доставят помощ до 13,5 млн. сирийци, признавайки, че изпитва определени затруднения от страна на правителството в Дамаск, което позволява ООН да работи само с определени одобрен от Дамаск партньори.

Според документите, видени от „Гардиън“, близо две трети от здравните консумативи за Сирия отиват в контролирани от правителството райони на страната. Те показват, че само 13% от помощите на СЗО достигат до обсадени райони на страната, по-голяма част от които са контролирани от противници на властта.

Стивън Обраян, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и извънредната помощ заяви, че бунтовнически групи също така са спирали медицински евакуации от източните части на Алепо по време на скорошното временно прекратяване на сраженията там.

„Гардиън“ посочва още, че досега 73 хуманитарни организации са прекратили сътрудничеството си със системата за споделяне на информация на ООН в Сирия докато не бъде проведено прозрачно разследване за това дали Асад няма „значително и реално“ влияние върху дейността на агенцията.

По-рано тази година друго разследване на „Гардиън“ показа, че ООН сключва договори на стойност десетки милиони долари с хора, близки до сирийския президент Башар Асад като част от програма за хуманитарна помощ.

Бизнесмени, чийто компании са включени в списъка със санкции на САЩ и ЕС, получават значителни суми от мисията на ООН. По същия начин средства получават и правителствени департаменти и благотворителни организации, в това число и организация на съпругата на Асад – Асма, както и друг приближен на държавния глава – бизнесменът Рами Маклуф.