15 години затвор чу на първа инстанция 65-годишният Андрей Петров за това, че на 20 ноември миналата година заклал своя другар по чашка Иван И. Присъдата е само на първа инстанция и вероятно ще бъде обжалвана, тъй като самият Андрей твърди, че няма как той да е тръгнал да реже главата на приятеля си, защото нямали конфликти и били в добри отношения. От друга страна пък прокуратурата настоя за доживотен затвор за мъчителното и жестоко убийство, затова също може да оспори наказанието пред по-горна инстанция.
Историята започнала още сутринта в Новград, когато Андрей и Иван се засекли пред магазина. 70-годишният мъж попитал комшията дали е сварил ракията и веднага чул покана да я дегустират, макар че било едва  10 часа. Чашите с прясна скоросмъртница вървели една след друга, а какво е станало между двамата никой не знае. Данните сочат, че след 4-часов запой Андрей започнал да вика магазинера, като му обяснявал, че в дома му има заклан човек. Ахмед не му обърнал внимание, тъй като освен че получавал стока комшията му отново бил пиян. А когато бил в такова състояние, Андрей ставал много агресивен и навремето дори баща му се плашел от него, като е пиян. Няколко минути по-късно обаче решил да види какво става и действително видял паднал по гръб труп, чието лице било обляно в кръв. От гледката на магазинера му прилошало, разтреперил се и веднага побягнал да телефонира на 112. Фактите сочат, че Иван е станал жертва на 11 опита да бъде заклан с 12-сантиметров нож и накрая издъхнал с отрязана в едната част глава.
Самият Андрей е категоричен, че няма защо да убива приятеля си, но почти всичко покрай запоя му се губело и не знаел какво е станало. Помнел само, че към 12 часа вече били на третата водна чаша ракия. Нямало обаче как той да е убил Иван, още повече с личната си ножка, тъй като с нея си режел наденица, салам и сирене. Експертиза показала, че домакинът е бил с около 1.90 промила алкохол в кръвта си към момента на нападението, а жертвата - с 2.10.
Освен 15 години решетки, Андрей ще трябва да плати 45 000 лева обезщетение на 60-годишната вдовица Евгения И., както и още общо 95 000 лева на неговите наследници. Тримата поискаха общо 300 000 лева компенсация за смъртта на своя близък, но съдът прецени, че заслужават по-малки суми.