Министърът на финансите Владислав Горанов пристигна инкогнито вчера в Русе и посещението му вероятно щеше да бъде отбелязано само с дежурното прессъобщение, ако не беше случайното му засичане от журналист в центъра на Русе. След тази непредвидена среща Горанов реши да даде брифинг, като изрично подчерта, че в програмата му не била предвидена среща с медии, но го правел от уважение към журналистите. 
Нямам възможност много да пътувам из страната, но отдавна съм обещал на кмета Пламен Стоилов и на депутата Пламен Нунев да видя това, което се случва през последните години в града. Приятно съм изненадам от това, че Русе е много по-различен от преди и има видима разлика, което мен като български министър ме удовлетворява. Живеете в един европейски град, отбеляза Горанов. 
Наред със срещите си в приходната администрация и митницата финансовият министър е бил запознат с проблемите на града, като е поел ангажимент следващата година да помогне с финансиране по проекта на общината за цялостната рехабилитация на уличната мрежа. 
Когато виждам една добре работеща местна администрация, ми е лесно да обещавам и да помагаме. Догодина ще материализираме конкретен ангажимент. Общината има проект за рехабилитация на уличната мрежа, като ние можем да помогнем с част от финансирането на съпътстващата инфраструктура. Например бордюрите по улиците могат да бъдат изградени с помощта на правителството, съобщи Горанов. 
Той подчерта, че е доволен от работата на местно ниво на НАП и Агенция „Митници“, като и в двете структури се вижда устойчиво нарастване на постъпленията. Освен това похвали Русенска област, че е единствената в страната, в която всички общини имат споразумение с данъчните за предоставяне на електронни услуги с издавания от НАП персонален идентификационен код.
Оставаме в дълг на Северна България и затова аз съм един от яростните защитници на приоритизирането на магистрала „Хемус“. Надявам се, че скоро ще започнем да скъсяваме връзката между Шумен и столицата, изграждайки продължението от Ябланица насам и от Шумен посока запад. Това е голям проект, който ще струва изключително много средства, но се надявам след въвеждането до 2018 на тол системата за тежкия трафик да има достатъчно средства да я завършим. Отсечката Русе-Велико Търново е естествено продължение на „Хемус“. В момента, в който се стига за час и половина до Търново, много бързо ще се усети как Русе се доближава до столицата. Няма как бързо да решим всички въпроси, които не са решавани десетки години. Мисля, че е хубаво да се съсредоточим първо върху по-големия проект, коментира финансовият министър във връзка с изграждането на пътя Русе-Бяла.
По отношение на минималната работна заплата Горанов посочи, че в сряда ще изпратят на социалните партньори проектобюджета за следващата година, като в него той ще настоява да стои увеличение на минималната работна заплата до 460 лева от 1 януари следващата година.
Когато работодатели и синдикати постигнат споразумение по начина, по който се формира минималната работна заплата и другите нормативно определени възнаграждения, тогава ние можем да приемем това, около което те са се обединили и да го прилагаме. Още през 2014 година в тригодишната бюджетна прогноза, която съставихме за първи път като правителство, заложихме увеличение на минималната работна заплата. Късно е през август малко преди финала на бюджетната процедура да се поставя под въпрос основен параметър на макрорамката, който сме заложили още през 2014, коментира финансовият министър.  
Той посочи, че ако не се създадат условия доходите да нарастват изпреварващо, рискуваме качеството на работната сила в България да се влошава постоянно и всички млади български граждани да напускат страната, търсейки по-добра реализация. Това допълнително предрешава лошата демографска ситуация. В този смисъл минималната работна заплата е само един от многото инструменти, които може и трябва да ползва държавата, за да се бори за по-добро качество на работната сила, допълни Горанов.