Родните апаши стават все по-изобретателни, установяват антимафиотите. Крадците са измислили нов метод за поставяне на скимиращи устройства. Така те вече могат да източват картите ни още преди да използваме банкомата.

Вместо на самия банкомат престъпниците слагат скимера на устройствата на вратите на специалните помещения за банкомати, които се отварят с прокарване на картата през тях, съобщават от "24 Часа".

Тенденцията се забелязва в последните няколко месеца и вече има случаи на десетки ужилени.

Дори да има десетки ограбени от един и същ банкомат при проверка той се оказвал чист. Така антимафиотите стигат до извода, че скимиращото устройство е било поставено другаде.

След като лентата премине през механизма на вратата - скимиращото устройство вече се е добрало до всичките ни данни.

За да са по-сигурни, апашите не слагат камерите, с които записват пинкода на човек на самия банкомат, а отгоре, например на тавана. Така дори миниатюрната камера не се засича при проверка.

Криминалисти са засекли 2 случая на бандит, инсталирал снимащото устройство в самия банкомат. Това обаче не е честа практика, тъй като изисква много високи познания в сферата на програмирането.

Друг от номерата, създадени от българи, е ПОС терминал менте. С него човек уж плаща за напитки в бара например, но тъй като не е свързан с банка, уредът не дърпа пари. Вместо това обаче скимира данните на картата. Така банката не може да засече къде е станало копирането, защото при машинацията не е извършена трансакция. След като вече данните са копирани, а пинът заснет, на бандитите им трябват не повече от 30 минути, за да прехвърлят данните на друга пластика и да изтеглят парите ви от друга държава например.