Два дни преди предпоследния сериозен телевизионен дебат втори голям скандал от последните дни се разрази около кандидата за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп.

След като преди седмица електронното издание на "Ню Йорк Таймс" написа, че през 1995 г. Доналд Тръмп е декларирал пред властите загуба от 916 млн. долара, което на практика би му дало възможност да не плаща данъци за период до 18 години, сега се появи скандален видеозапис с кандидата от преди години, в който има оскърбителни изказвания към жените.

Американските медии нарекоха това "бомба" в предизборната кампания, от която Тръмп вече можел и да не се възстанови.

Републиканецът отговори първоначално с писмено изявление, в което пише: "Извинявам се, ако съм обидил някого".

Във видео записа от 2005 г. Тръмп разговаря с известния американски телевизионен водещ Били Буш край снимачната площадка на сериал, в който милиардерът има епизодична роля. Със свои нецензурни изказвания Тръмп описва как е целувал, опипвал и се опитвал да склони за секс омъжена жена, чието име не се споменава.

Той дори обсъжда как би се нахвърлил на актрисата Ариане Зукър, докато тя върви към него. "Когато си звезда, те (жените) ще ти позволят да го направиш (да ги целуваш, сграбчваш). Всичко ти е позволено...Можеш да правиш, каквото си поискаш", казва милиардерът в записа, разпространен от вестник "Вашингтон Поуст".

Сега кандидатът за президент на САЩ на републиканците бе принуден след писменото извинение да разпространи и видео изявление, с което да се извини за оскърбителни изказвания за жените.

"Казах тези думи, не бях прав и се извинявам", заявява кандидатът за президент в разпространеното изявление. Всички, които ме познават, знаят, че тези думи не отразяват моята същност, казва още Тръмп. Той обещава в бъдеще да бъде "по-добър човек".

Тръмп определя разпространяването на видеозаписа от "Вашингтон Поуст" като "нищо повече от разсейване от важните неща, които предстоят".

Все пак Тръмп използва повода да нападне опонента си в надпреварата за Белия дом, отбелязвайки, че президентът Бил Клинтън "действително е злоупотребявал с жените", а съпругата му Хилари е "тормозила, атакувала, посрамвала и сплашвала неговите жертви".

Хилъри Клинтън обаче не се поколеба да коментира скандала. "Това е ужасяващо. Не можем да позволим на този човек да стане президент", написа тя в профила си в Twitter.

Критика дойде и от партията на Тръмп, след като председателят на Републиканския национален комитет Рейнс Приибус заяви: "Нито една жена не бива да бъде описвана по подобен начин или коментирана с такъв език. Никога".