Заради драстичния спад на лихвите по спестяванията в евро и лева българите все по-често избират тъй наречените шарени валути, показват данните на БНБ. През август за първи път в историята депозитите на населението в други валути надхвърлят 4 млрд. лв. 
Най-предпочитани са вложенията в долари. При поскъпване на зелените пари депозитите в щатска валута могат да се окажат изключително доходна възможност. Такава беше ситуацията в предишните две години - от началото на 2014 г. досега курсът на долара се покачи от 1,44 до 1,74 лева или с 20%. Такива валутни спекулации обаче не са препоръчителни за хора без познания за финансовите пазари, тъй като случаят може да е и обратен. Справка - сривът на британския паунд след новината за Брекзит.
В края на август спестяванията на домакинствата в страната са на рекордните 45.6 млрд. лв. Общо, заедно с фирмите, те достигат 76.49 млрд. лв.
Само в последните 12 месеца населението е добавило 2.8 млрд. лв. нови спестявания. За последните 5 години сумата е близо 15.6 млрд. лв.