Заради ускоряването на инфлацията, която вече изпреварва в пъти лихвите по банкови депозити, спестовните български граждани вече губят милиарди, показват изчисления на "Утро". 
Годишната инфлация в България продължава да се ускорява и през юни като достига 3,2% годишно, съобщи вчера Националния статистически институт (НСИ). Това е най-високото ниво на индекса на потребителските цени от ноември 2017 година. През май годишната инфлация бе 2,6 на сто. 
В същото време лихвите по депозити продължават да падат. През юни средната годишна лихва по 12-месечен депозит бе 0,66% през юни 2017 г., а година по-късно е 0,51%. 
Това означава, че за последните 12 месеца средностатическият спестител е загубил към 2,5% от покупателната стойност на парите си в банката. Те са се увеличили номинално заради начислената лихва, но с тях могат да се купят с 2,5 по-малко стоки отколкото преди година. При над 40 млрд лева депозити на населението в банките, общата загуба надхвърля 1 млрд. лева. 
Въпреки всичко, населението продължава да трупа пари в трезорите - депозитите на домакинствата в края на май тази година вече са 48,63 млрд. лева. И ако тенденциите се запазят, спестителите ще загубят още повече пари през следващата година. А в изчисляването на инфлацията още не е отразено покачването на тока, парното и природния газ от 1 юли.