Андрей като се напие, става голям дразнител. Иначе като е трезвен, е услужлив. Но пийне ли, започва да буйства, аз самият го отбягвам и дори го гоня от магазина, защото веднъж дори беше паднал. Баща му, като беше жив, се страхуваше от пияния си син. А отделно знам и че е посягал на жена си заради лошото пиянство. Това разказа пред съда съсед в Новград на сочения за убиец 65-годишен Андрей Петров. 
Според комшията Ахмед, който има магазин за хранителни стоки на първия етаж в къщата си, Андрей и убитият Иван Иванов редовно пиели заедно. Компания им правел и покойният вече Дамян, след чиято смърт двамата мъже прекратили за кратко традицията. На 20 ноември 2015 година обаче 70-годишният Иван напазарувал, излязъл от селската бакалия и видял сътрапезника си. Попитал го дали е сварил ракията и след като чул положителен отговор, побързал да си изпроси покана за дегустация. Андрей това и чакал - любезно поканил приятеля си, макар че било около 10 часа сутринта, и започнал да налива във водни чаши от домашната скоросмъртница. Няколко минути преди това двамата се уговаряли със свои съседи как на следващия ден щели да отидат да почетат 40 дни от смъртта на своя приятел Дамян. До помена обаче така и не стигнали, тъй като запоят приключил неочаквано - Иван отнесъл 11 опита да бъде заколен с 12-сантиметров нож и накрая издъхнал с отрязана в едната част глава. Около 14 часа Андрей започнал да вика магазинера, като му обяснявал, че в дома му има заклан човек. Ахмед не му обърнал внимание, тъй като освен че получавал стока, видял и че комшията му отново е пиян. Няколко минути по-късно обаче решил да види какво става и действително видял легнал по гръб труп, чието лице било обляно в кръв. От гледката на магазинера му прилошало, разтреперил се и веднага побягнал от къщата на Андрей, като телефонирал на 112.
Към 12 часа вече бяхме на третата голяма чаша ракия. Говорехме си общи приказки. След това обаче всичко ми се губи, нямам никакъв спомен какво е станало. Пили ли сме още, какво сме правили - не знам. Паметта ми се върна, като видях Иван трупясан и в кръв. Предполагам, че съм бил пиян и нещо е станало, но не знам какво, обясни пред съда Андрей.
Експертиза показала, че соченият за убиец е бил с около 1.90 промила алкохол в кръвта си към момента на нападението, а жертвата му - с 2.10. 
Най-вероятно до убийството се е стигнало именно заради замъгленото съзнание на Андрей от всекидневните запои, които започнали да влияят на психиката му и той да става раздразнителен за всяка дреболия. Иначе данни, че двамата мъже имат спорове и неизяснени отношения - няма. За убийството на своя близък трима от наследниците на Иван поискаха общо 300 000 лева обезщетение.
Според адвоката на Андрей мъжът е алкохолик, а това не е отчетено от направените му психиатрични изследвания. Според експертиза той страда от личностово разстройство, което наред със средната степен на опияняване не го правело невменяем. Психиатрите бяха категорични, че версията, че след като пийне, всичко му се губело, е защитна теза, която те не споделят. Нещо повече - според тях Андрей е психопат, което си личи от хладното му поведение и задаването на въпроси около убийството без грам емоция. Обичал да бъде и център на внимание, макар това да било типично по-скоро за жените. 
След като всеки ден преди задържането си е злоупотребявал с алкохол, значи в ареста е трябвало да изпадне в абстиненция, но никой не го е забелязал. А симптомите за това състояние са лесно разпознаваеми и за неспециалисти. Значи не е зависим алкохолик, заключиха психоекспертите.
Адвокатът на Андрей обаче не се съгласи с този извод и настоя за повторна психиатрична експертиза, която по-обстойно и задълбочено да изследва клиента му. Съдът обаче прецени, че няма нужда и отхвърли искането му. Допусната обаче бе медицинска експертиза за това с коя ръка е ръгана жертвата. Защитата видя пропуски в досегашните изследвания, тъй като Андрей е левичар и не можел да нанесе тези жестоки наранявания. Отделно ще бъдат изслушани и трима свидетели. Затова делото бе отложено за края на октомври.