60-годишен болен пенсионер се сдоби с условна присъда, след като решил да тегли чертата на обтегнатите си семейни отношения, като подпали фамилната къща. А за да изпълни замисъла си, разлял бензин на шест места на първия етаж в имота на ул.“Сакар планина“ в кв.“Родина“ и драснал клечката. 
Случката, която се разминала само с материални щети, е от 24 февруари тази година. Тя обаче далеч не била спонтанна, а с дълга предистория. Началото било сложено, когато мъжът започнал системно да пие и алкохолизмът му се превърнал в основен проблем за околните. Лежал дори в Психодиспансера, но след излизането си продължил системно да надига чашката. През лятото на 2015-та пияницата й съпругата му дарили първия етаж от къщата на единствената си дъщеря, но той останал на живее там. Жена му обаче отказала да дели един покрив с него и отишла при семейството на дъщеря си. Продължила обаче да му пазарува и помага, тъй като не бил в добро здраве и не можел сам да се справя с всекидневието.
В края на ноември двете жени отишли да вземат радиатори от къщата. Намерението им обаче било посрещнато на нож от алкохолика, който вдигнал неимоверен скандал, придружен с физическа агресия. Затова жената се принудила да се обърне към съда с искане да бъде защитена и мъжът действително бил задължен със съдебно решение да внимава и да не доближава съпругата си. Със същото решение той бил отстранен от семейната къща, но с волята на близките си останал да живее там. Причината - чакал да бъде настанен в дом за хора с физически увреждания. Съпругата и дъщерята заподозрели, че имотът и вещите може да бъдат подложени на погром и разпродажба, затова отишли да видят дали всичко си е на мястото. Видели, че липсват някои неща, затова се принудили да сменят патроните на вратите. Мъжът обаче намерил начин да влезе - счупил прозореца и на свой ред сменил бравите.
На 24 февруари дъщеря му го попитала по телефона дали той е разбил прозореца, а алкохоликът хладнокръвно излъгал, че няма нищо общо и дори вече е в болница. На място дошли полицаи да изяснят инцидента, но той така и не излязъл. Към 15 часа същия ден мъжът решил, че е време за отмъщение и започнал да залива петте стаи и стълбището на първия етаж с бензин и драснал клечката. Оставил и бутилка с битова газ върху включен електрически котлон без обаче да излиза от къщата. 
Жена от близкия до къщата офис видяла гъстия черен дим, който се носи от нея и чула как се чупи единия прозорец. Затова побързала да сигнализира полицията. Дошлите на място пожарникари открили в силно задимения коридор обгазения мъж, който не бил сериозно пострадал.
Замисленото унищожаване на дома пропаднало, но все пак пожарът на първия етаж продизвикал щети за 3200 лева. При огледа след ликвидирането на пламъците полицаите открили незаконни боеприпаси в имота - 2 ловни патрони, гилза и 4 кутии барут, за които мъжът също бе подведен под отговорност.
Пред съда на първа инстанция обвиняемият и защитата му изтъкнаха, че към момента на палежа мъжът бил във физиологичен афект - имал „черни мисли и умопомрачение“ и „не си спомнял за извършеното“. Магистратите обаче не споделиха защитната теза и отчетоха, че всичко показва, че той е действал съвсем съзнателно и умишлено. В негова полза се оказа становището на експерти, че не е имало опасност пожарът да се разпростре върху други имоти и инвентар, защото бил съсредоточен вътре в сградата. Отделно, заради тежкото му здравословно състояние, съдът прецени, че мъжът заслужава условна присъда - 1 година и половина с  3-годишен изпитателен срок. Наказанието може да се обжалва.