Апелативният съд във Велико Търново ще решава дали е справедлива присъдата на 65-годишния Андрей Петров, който беше наказан за убийството на приятеля си по чашка Иван И. Петров с 15 години затвор от Русенския окръжен съд. Търновските магистрати ще гледат делото по протест на прокуратурата и по жалба на убиеца.
Убийството е било извършено през ноември 2015 година. Иван и Андрей се срещнали случайно пред магазина в Новград. Двамата се познавали, тъй като били комшии и решили да опитат ракията на Андрей, макар да било едва 10 часа сутринта. След 4 часа запой Андрей започнал да вика магазинера, като му обяснявал, че в дома му има заклан човек. Магазинерът не му обърнал внимание, тъй като бил зает, а и видял, че комшията му е пиян. Знаел, че когато е в такова състояние, той ставал много агресивен. Няколко минути по-късно обаче решил да види какво се случва. В дома на Андрей имало труп, паднал по гръб, а лицето било обляно в кръв. Веднага се обадил на тел. 112.
Фактите по делото сочат, че Иван е станал жертва на опит да бъде заклан с 12-сантиметров нож и накрая издъхнал с отрязана в едната част глава. Андрей бил категоричен, че няма защо да убива приятеля си, но почти всичко покрай запоя му се губело и не знаел какво се е случило. Експертизата показала, че домакинът е бил с около 1.90 промила алкохол в кръвта, а жертвата с 2.10.