Изхранването на бежанците през 2017 г. вероятно ще надхвърли 10 млн. лв. заради препълването на лагерите. Държавната агенция за бежанците подготвя обявяване на мащабна поръчка за цялата година за доставка на храна в поделенията в "Овча купел", "Военна рампа", Враждебна, Харманли, Баня и Пъстрогор, пише „Сега“.

Досега поръчките се провеждаха през половин година и бяха за по 4.36 млн. лв. Те обаче бяха за изхранване на много малко хора. През последния месец ситуацията се промени и общежитията преливат в резултат на затегнатия контрол по българо-сръбската граница.

В момента агенцията разполага само с 1000 свободни места за настаняване на кандидат-бежанци, които скоро ще бъдат запълнени. Това означава, че парите за храна ще набъбнат значително. Точният брой на настанените в лагерите у нас не е известен. МВР съобщава само проценти, а агенцията сочи, че от януари до август статут са поискали 12 164 души. Голяма част от тях обаче успяха да избягат в Западна Европа, преди Сърбия да затвори границата си с България.

Разходите за храна ще се увеличат и заради домовете на дирекция "Миграция" в Бусманци и Елхово, които също са пренаселени. Вероятно и там ще има двойно увеличение на средствата за храна, тъй като те са 174% запълнени.

През последните години изхранването на бежанците беше съпроводено със скандали. В началото на 2014 г. дори се наложи армията да помага - военните поеха грижата за над 4000 бежанци. Много доброволци и БЧК също изпращаха храна в лагерите, съществена помощ оказаха работещите в България арабски заведения. По-късно бяха правени няколко опита да се организират поръчки за доставка на храна.

В крайна сметка бяха подписани договори, които доведоха до смяна на предишното ръководство на ДАБ, защото се оказа, че в момент, в който лагерите са празни, част от доставената храна се разваля. Тогава беше променен регламентът на доставките - не накуп, а периодично и в момента чужденците се изхранват именно с храната от тази поръчка.