В последните години колоезденето добива все по-голяма популярност не само у нас, но и по света. Скорошно проучване, например, показва, че всеки ден над 104 млн. американци карат велосипед. В същото време половината от тях се притесняват за безопасността си и се страхуват от инциденти.

Според професионалния колоездач Тим Джонсън ключът към безопасното каране е да се научим да го правим обмислено и предпазливо. Ето и другите основни правила, които някои от най-опитните велосипедисти в света спазват:

1.  Преглеждайте велосипеда си редовно

Разбира се, ако забележите, че веригата на велосипеда ви е ръждясала или пък гумата му е спукана, ще се наложи да закарате колелото си на поправка. Добра идея е обаче да правите това дори и всичко по него да изглежда изрядно. Редовните прегледи на изправността на колелото ви са необходими, за да осигурите безопасността си и за предотвратяването на незначителни проблеми, съветват професионалистите. Поне веднъж годишно правете преглед на колелото си.

2. Грижете се за състоянието на гумите му

Важно е налягането в гумите на велосипеда да е подходящо, за да не се спукат. Добра идея е и да поставите безкамерни, тъй като при спукване в тях се сипва специална течност, която запушва дупките.

3. Карайте и с двете си ръце

Дори и да ви изглежда скучно, опитайте са да карате с подходяща скорост и дръжте ръцете си на спирачките. Това може да предотврати сериозни инциденти.

Освен това проверявайте изправността на спирачките редовно. Ако някое от колелата на велосипеда е изкривено, това ще попречи спирачките да работят правилно. Също така, ако има нещо, което да намалява триенето на пътя – например вода, пясък или листа, предвидете, че спирачният ви път ще се увеличи.

4. Гледайте в правилната посока

Основно правило е погледът ви да бъде насочен в посоката, в която искате да се движи колелото ви. Не гледайте в предната си гума и внимавайте за това, което се случва около вас. Оглеждайте се за хора или коли, които може да препречат пътя ви.

5. Спазвайте правилата за движение

Въпреки че велосипедът не е голям и мощен, колкото автомобил, трябва да го карате според правилата за движение по пътищата. Карайте в своето платно и не минавайте, когато светофарът свети червено.

6. Спазвайте дистанция

Ако карате колело по натоварена улица или ако близо около вас има други колоездачи или пешеходци, се старайте да спазвате необходимата дистанция от тях. Давайте сигнали с ръка, за да може и останалите участници в движението да са наясно с действията ви.

7. Проверете позицията си

Изключително важно е да седите правилно върху колелото, за да се чувствате стабилни. Експертите съветват почти цялата ви тежест да е разположена в центъра на велосипеда.

8. Грижете се сами за себе си

Най-опитните велосипедисти споделят, че когато карат колелата си, си представят, че са невидими – движат се с мисълта, че никой от останалите участници в движението не ги вижда и са винаги нащрек, особено в градска среда.