Билки от специализираните аптеки могат да ни докарат до халюцинации и състояние, което всеки лекар би оприличил на инсулт, съобщава „Телеграф”. Биле, купено от фармацевт, едва не уби семейството на 80-годишния Петър Костов, дъщеря му Кремена Скрелева и съпруга й, като първоначално се смяташе, че гъби, купени от магазин, са ги натровили.

При инцидента за  Петър Костов имаше съмнения за инсулт. Зениците му били разширени, светлината го дразнела, вдигнал висока температура. Подобно е било състоянието и на близките му. Лекарите са убедени, че са щели да издъхнат в съня си, ако са били отишли при тях малко по-късно.

Тримата са спасени и се оказа, че не гъбите са причината за състоянието им. В края на юли Петър и Кремена отново попадат в болница в София в критично състояние. Този път не са яли гъби. Направили им редица изследвания и се оказали, че в кръвта на двамата е бъкано в атропин – вещество, което се използва за разширяване на зеници, както и съставка в наркотици като екстази и кокаин. Предизвиква делириум в доза 10-15 мг. Приемането на повече от 100 мг може да доведе до смърт.

Столичната полиция провела разследване, след като потърпевшите са върнати към живота с промивки и неколкодневен престой в здравно заведение. „Разбрахме, че Костов страда от бъбречна недостатъчност и дъщеря му разбрала за лек за състоянието му – билка див чемшир, която се продава в специализирана аптека в столичния кв. „Красно село”, обясниха от полицията.

От няколко месеца Кремена вари редовно билето и дава на баща си да пие. Със съпруга й също консумират от чая, защото знаят, че е полезен. „Направих една тенджера от билката и баща ми пи. Бяха останали два пръста от течността в съда и аз също си сипах”, признава дъщерята. Вдигнали температура, светлината отново започнала да ги дразни и халюцинациите се върнали.

Разследващи под прикритие купили пакет от „лековитото” растение за чай от аптеката за пазара в „Красно село". Оказва се, че е бъкан с опасния атропин. „Направихме веднага акция в аптеката и иззехме продукта”, казаха от столичната полиция. Няма обаче арестуван. Никой не носи отговорност – нито вносител, нито разпространител. Собствениците и служителите на аптеката са викани по 2-3 пъти на разпит от края на юли досега.