Повторното провеждане на президентските избори в Австрия ще бъде отложено заради технически проблеми при бюлетините, изпращани по пощата, съобщи вътрешният министър на страната Волфганг Соботка.

Вотът трябваше да се състои на 2 октомври, но заради неизправности с лепилото на бюлетините той ще трябва да се състои по-късно.

„Ще поискаме от парламента одобрение за отлагане на изборите“, каза Соботка, според когото възможни нови дати за гласуването са 27 ноември или 4 декември.

Австрия е без президент от 8 юли, когато предишният държавен глава Хайнц Фишер се оттегли от поста. Временно неговата длъжност изпълняват председателят на парламента и двамата му заместници.

Резултатите от провелия се през май вот за държавен глава бяха анулирани през юли заради оплакване на загубилия крайнодесен кандидат за нередности в изборния процес на втория кръг от изборите. Тогава първи завърши екологът Александър ван дер Белен, изпреварвайки Норберт Хофер от дясната „Партия на свободата“ със само 31 000 гласа.

Ако Хофер спечели вота той ще стане първият крайнодесен президент на европейска държава от 1945 г. насам. Въпреки че ролята на австрийския държавен глава е до голяма степен церемониална, победата му ще представлява силна подкрепа на популисткото движение в Европа.