Почти година след рекордното обгазяване на Русе, което беляза 15 септември 2015-а, тежки зловония отново станаха причина русенци да излязат на протест. Публичното недоволство е планирано за 13 септември от 17 часа на площада пред сградата на общината. Паралелно тече и онлайн петиция под наслов „Не на обгазяването на Русе“. Активирането на хората тръгва от Фейсбук.
Според инициатора на протеста Васил Златев повод за излизането на улицата са неспиращите обгазявания на града, които са белязали своя пик в нощта срещу сряда. Зверската миризма на бакелит е била усетена основно в центъра, както и в кварталите „Възраждане“, „Здравец“ и „Дружба“, споделят хората.
За периода 6-7 септември чрез зеления телефон и спешния телефон 112 са постъпили седем сигнала.
Оплакванията от неприятна, задушлива миризма са подадени в часовия период от 20 до 24 часа от различни части на града - кв.“Здравец Изток“, ул.“Хан Аспарух“, ул.“Ниш“, кв.“Възраждане“, казват в официална справка от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, поискана от „Утро“. В нея се казва още, че екоинспекцията е изискала информация от няколко дружества относно това дали е имало нарушения в технологичния им процес между 6 и 7 септември, които да са довели до изпускане и разпространение на миризми във въздуха извън работните площадки. След като данните бъдат предоставени, ще бъдат извършени и проверки на място.
От началото на септември до вчера оплакванията от зловония на бакелит и изгорели кабели са общо 10.
Вчера в проблема се намеси и кметът Пламен Стоилов, който в резултат на недоволството на хората е изпратил писмо до директора на РИОСВ Лилия Атанасова. Копие е адресирано и до областния управител Стефко Бурджиев. В него кметът пише, че дежурен служител към Общинския съвет за сигурност е получил няколко сигнала за тежки зловония на бакелит между 5 и 7 септември. Затова настоява екоекспертите да извършат незабавни проверки за качеството на въздуха в Русе. Стоилов настоява да бъде уведомен също незабавно какви мерки е предприела екоинспекцията, както и какво замърсяване е отчетено между 5 и 7 септември и ясни ли са източниците му. 
Впрочем оплаквания за дежурните зловония във вечерните часове почти над целия град вече не са новина и не изненадват никого. Все повече хора обаче се отказват да сигнализират институциите, тъй като не виждат полза от жалбите си, нито пък каквато и да е реакция.
Пример за това е практиката на дежурните вечер служители на РИОСВ да предполагат, че виновник за тежката смрад може да е пушек от запалени отпадъци или варене на зимнина, което е характерно за сезона. Отделно служителите разчитат подаващите оплакванията да са полухимици и екоексперти, за да могат конкретно да назоват химикала и вероятния причинител на зловонията. И вместо да организират проверка, упрекват жалващите се, че не могат да кажат точно на какво им мирише. Съществува и практика да се проверява дали след определен интервал от време подаващият сигнала отново усеща смрадта или тя вече е отшумяла, а с нея и отговорността на компетентните органи.
В зависимост от характера и броя на сигналите се преценява необходимостта от извършване на извънредни проверки. При единични сигнали не се предприемат обходи или последващи действия. При постъпване на няколко идентични сигнала, визиращи един и същи проблем или от един и същи район, се предприемат обходи. Последваща стъпка е проследяване на метеорологичните данни и данните от системите за непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух в град Русе, обясняват от РИОСВ.
На 17 септември миналата година над 500 недоволни граждани изпълниха центъра на града, когато протестираха с маски и противогази срещу фирмите-замърсители на въздуха. Въпреки реакцията на институциите и до днес наказан за обгазяването няма, тъй като се точат съдебни дела.