Огромни разлики в цените на доматите през август, сравнено със същия период на миналата година, отчита статистиката на Министерството на земеделието. Оперативните данни показват, че килограм домати струва 1,42 лева, докато преди година се продавал по 70 стотинки.
Подобна е ситуацията и с оранжерийните домати, които през миналата година са се продавали по 83 ст. за кг, а тази година вървят по 1,60 лв.
Необичайно дългата суша това лято, задържала се почти два месеца, е унищожила голяма част от реколтата с домати. Дефицитът от градински домати се усеща и на пазара, където през август цените на едро по тържищата в Южна България скочиха над 2 лева - нещо, което досега не се е случвало.
Други години килограм розови домати на борсите в Южна България са се търгували средно по 50-60 стотинки. Това лято цените са над 2 лева. Консервните домати също поскъпнаха двойно и вместо по 30 стотинки, както вървяха преди години, този август те стигнаха до 60 ст. за кг.
В сравнение със същия период на 2015 г. средните цени на едро на дини, картофи, праскови и оранжерийни домати нарастват с между 10,8% и 94%, а тази на полските домати - над два пъти. От друга страна при цените на едро на зеления пипер, ябълките и пъпешите се отчита понижение от 8,2% до 27,1% на годишна база, сочи справката на агроминистерството.
Спад от 8% има при зеления пипер, който сега върви по 90 ст. за кг при 98 стотинки през август м.г. С 27% са поевтинели и пъпешите, които от 96 ст. за килограм през миналата година това лято се търгуват по 70 ст.