Гориво, климатични системи, дърва за огрев, офис стол - това са основните неща, които МВР е получило от началото на годината до края на юни като дарение, показва справка на "Дневник" в регистъра на ведомството. Общата стойност на получените дарения е над милион лева. За изминалата 2015 година стойността на получените неща е около 2.7 млн. лв.

Дарители са основно общини, като сред тях са и сравнително малки.

Например община Смядово, в която живеят над 6 хиляди души е дарила 183 лв гориво на районното управление във Велики Преслав. Полицията в Дулово е получила най-много гориво за първите шест месеца на годината - за над 8 хиляди лева.

Най-голямото дарение от община е това на община Долна Митрополия под формата на ремонт (за 20 хиляди лева)на местното районно управление. Сред международните спонсори на министерството са Посолството на Великобритания дарило на Гранична полиция 40 джипа "Ленд Роувър" (за които преди време се похвали и премиерът Бойко Бориосов). Стойността им е почти 808 хиляди лева. Над 300 хиляди лева пък излиза предоставените от посолството на Германия компютърни конфигурации за дирекция "Управление на собственосттта".

Общините са редовните дарители от 2011 година,

когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов забрани МВР да получава дарения от физически лица и фирми. Това се случи след като в."Сега" и "Дневник" разказаха в свои разследвания, че спонсори на МВР са осъдени, криминално проявени и разследвани.

Порочната практика обаче се запази, като просто се видоизмени - частници даряваха общините, а местната власт МВР. Впоследствие министър Цветлин Йовчев забрани всички дарения. С приемането на закона за МВР беше записано, че ведомството може да получава дарения от общини, държавни структури и предприятия, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз, орган или институция на Европейския съюз.

В началото на годината стана известно, че във вътрешните правила на министерството е записано, че МВР може да получава вещи, пари, недвижими имоти, труд и услуги, ценни книжа и ползване на обекти на интелектуална собственост.