Български спортист на игрите в Рио е извикан на разпит в полицията заради обвиненията на камериерки, че са били обект на агресия от страна на българи в олимпийското село, съобщи АФП.

"Води се разследване по случая, при който спортист от българската делегация е причинил наранявания на няколко камериерки, работещи в олимпийското село", се казва в съобщението на полицията в Рио, цитирано от агенцията.

За момента няма потвърждение от българската делегация, че е имало полицейски разпит. 

Една от чистачките е дала показания, че инцидентът се случил, докато тя и колежките ѝ влезли в стаята, за да почистят.

"Но спортистът настоял те да напуснат стаята, като ударил една от жените, след което атакувал другите", се казва още в информацията от полицията.

Името на българския спортист не се споменава в информацията, но по всяка вероятност става въпрос за някой измежду състезателите по гребане Георги Божилов и Кристиян Василев.

Вчера от българската делегация в Рио излязоха с изявление по случая, като поясниха, че Божилов и Василев не допуснали камериерките в стаята си заради непрекъснатите кражби в блока с българските спортисти.

В него се обяснява, че двамата са отказали апартаментът им да бъде почистван без надзор от обслужващия персонал в олимпийското село, след като предния ден от стаите им са изчезнали лични вещи.

"Божилов и Василев са излизали, когато четири от чистачките се опитали да влязат без съгласие в апартамента им. Двамата състезатели отказват почистване, имайки предвид изчезналите техни вещи и вещи на техни колеги в предишните дни от игрите - мобилни телефони, таблети и др. Чистачките обаче проявяват настоятелност, при което състезателите им препречват пътя и ги подканят да излязат, за да могат да затворят вратата, тъй като им предстои излизане", се казва в съобщението на БОК от вчера.