Наричат го таджикския Роналдо!
Такова заглавие стои върху материала на рускоезичния сайт www.tojnews.org, посветен на дошлия на проби в „Дунав“ Нуриддин Давронов. Статията е от 2014 година. Тя маркира накратко кариерата на футболиста, за когото знаехме предварително, че е опорен халф. Сайтът обаче говори, че силата на Давронов е като разиграващ полузащитник, тип плеймейкър. Намерихме и потвърждение с негово видео в ютюб, където си личи, че футболистът действа пъргаво в двете фази на играта. Има добър дрибъл на доста прилична скорост и за разлика от повечето български полузащитници работи еднакво добре с двата крака. Обича да залага на дълги диагонални пасове към атакуващите си съиграчи. 
„Как да кажа дали ще подпише договор? Нека да видя първо какво може - все пак с една съботна тренировка при нас“, каза за „Утро“ преди вчерашното следобедно занимание старши треньорът на „Дунав“ Веселин Великов.  
А какво казва сайтът www.tojnews.org.
„Много години след разпада на СССР таджикският футбол бе в процес на упадък, но сега бележи възраждане. Една от младите надежди е Нуриддин Давронов. Той е роден на 16 януари 1991 година в Душанбе в актьорското семейство на Ахмедбек Давронов и Ширинмох Нихоло. Първите му стъпки във футбола са в Минск. После играе за „Локомотив“ /Москва/, „Амкар“ /Перм/, „Енергетик“ /Душанбе/. За него се заговори като бъдеща звезда, когато бе повикан в националния юношески тим на Таджикистан. С този отбор стана трети в шампионата на Азия през 2006 година. През 2007 година на турнир в Южна Корея вкара два гола във вратите на САЩ и Перу. След тези голове специалистите започнаха да говорят, че таджикският футбол започва да излиза от кризата“, пише сайтът.
Нататък става ясно, че от 2009 година Давронов е в редиците на „Истиклол“ /Дашенбе/. През този период е за кратко в сръбския „Слобода“ /Ужице/. С „Истиклол“ печели купата на Таджикистан през 2009, 2010, 2013 и 2014 година. Има и 4 титли на страната, както и един трофей от турнира за Купата на президента. 
„Неотдавна сайтът на ФИФА определи Нуриддин Давронов като звездата на таджикския футбол, като таджикския Кристиано Роналдо“, се казва още в материала. 
Давронов се жени през 2014 година, а неговата спътница в живота се казва Парвин Курбанова. Сватбеното тържество минава на клубния стадион, като за тази пищна церемония се пише и говори нашироко в страната. 
Детайлна проверка на „Утро“ показа обаче, че футболните следи на Давронов се губят леко през сезон 2015/2016 година. Липсват данни за участията му в мачове на „Истиклол“. Вероятно е бил контузен или справката с визитката му не е попълнена своевременно.
А който иска да види какво може Давронов на терена, да изгледа това видео с избрани негови най-добри моменти