Новата присъда за смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов от Бяла ще бъде произнесена до средата на декември. Това реши Апелативният съд във Велико Търново, който за пореден път гледа делото - сега по указание на Върховния касационен съд.
Вчера беше разпитан Живко Йорданов - племенник на сочения за виновник за трагедията Валентин Маринов. В момента той е в затвора в Белене за извършено в Бяла изнасилване преди две години и беше доведен в съдебната зала с белезници. Впрочем, според прокуратурата, той е най-дейният участник в скандала пред дискотеката в Бяла на 8 юли 2017 година с Алекс. В стремежа си да го защити, вуйчо му Маринов ударил на пийналия Алекс шамар, от който той се олюлял, залитнал назад, паднал по гръб и си ударил тила в бордюра, стана ясно на предните дела. Момчето е откарано в безсъзнание в болница „Канев“, но след една седмица издъхва, без да се събуди.
Другият издирван за разпит участник в скандала Роналдо Кайяз, който се подвизава в Нидерландия, не е открит и вчера трите страни в процеса единодушно се отказаха от неговите показания.
В зала беше прочетена и назначената тройна комплексна съдебно-медицинска експертиза, която почти по нищо не се различаваше от тази на делото през февруари пак във Велико Търново.
В крайна сметка адвокатът на Валентин Маринов - Винцислав Великов, продължи да настоява деянието да се преквалифицира от убийство по хулигански подбуди в причинена смърт по непредпазливост, за което Апелативният съд в предните два процеса постанови първо 3 години затвор, а след това добави към наказанието още година. Прокурорът обаче отново поиска престъплението да се разглежда като убийство по хулигански подбуди. Чия теза ще бъде приета като достатъчно убедително доказана, ще стане ясно след месец.