По-малко от половината от държавите в света задължават държавните си служители и политическите си ръководители да декларират публично авоарите и финансовите си интереси, съобщи Световната банка и призова за повече прозрачност в борбата с корупцията.

"Финансовата прозрачност от страна на държавните служители...позволява предотвратяването на корупцията, воденето на разследвания и налагането на санкции", съобщи банката в комюнике. "Това дава също така на гражданите информацията, от която се нуждаят, за да съдят действията на ръководителите си", допълни институцията във Вашингтон.

По данни на Световната банка в 176 държави, имуществените декларации са достъпни на обществото само в 43% държави в света. Близо 80% от държавите разполагат със законодателство за финансовата прозрачност, но само 35% системно проверяват за несъответствия или нередности в имуществото на държавните служители, посочва банката.

"Публикуването на финансови активи усложнява задачата на корумпирани ръководители, опитващи да скрият незаконно придобитите си активи или имущество", заяви Жан Песм от Световната банка, цитиран в комюникето.