Неназовани експерти от здравната каса предлагат европейската здравна карта да е валидна за 6 месеца, а не за една година както е в момента. Идеята е била обсъдена от надзорния съвет на касата в края на юли, но все още решение не е взето. Тя е мотивирана от нарастващите разходи за спешна помощ в Европа, които касата трябва да покрие.

Със скъсяването на срока на валидност на тази карта ще се увеличи бюрокрация, заради която се разчита, че по-малко хора ще се възползват от картата и ще прибегнат до частни застраховки, съобщава в днешния си брой "Капитал daily".

Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е документ, с който гражданите на ЕС могат да се лекуват в чужбина безплатно при спешни и неотложни случаи, като родната им страна е длъжна да плати лечението по цените на съответната клиника или лекар, които са ги приели.
През последните години средно по около 150 хил. българи годишно си издават европейски здравни карти.

От касата посочват пред изданието, че годишно исковете за плащания от европейски здравни каси са за около 60 млн. лв., но не дават информация колко души са ползвали картата си. Според данни от протокол на надзорния съвет през месец май около 72% от пациентите са се лекували в болница, и то не само за спешни случаи, но неясно от общо колко.

В различните страни членки разбирането за спешно и неотложно лечение не представлява само животоспасяващо лечение и ползване на линейка, но и операции, лечение в болница и др., допълва изданието.

Само за полугодието на тази година касата вече е получила искове за заплащане на лечение с европейска карта за 54.5 млн. лв., т.е. почти колкото е годишният й бюджет от 60 млн. лв. В същото време касата не е изряден платец на тези услуги и към май дължи за лечение на български граждани в ЕС 175 млн. лв. По тази причина има клиники, които вече отказват лечение на българи, съобщава изданието.