Проблем със сигурността, който може да даде на злонамерен потребител пълен достъп до личните данни, беше открит при милиони устройства, работещи с операционната система „Андроид”, съобщи Би Би Си. Сериозният бъг е установен от специалисти от компанията „Чекпойнт” и засяга смартфони с процесори на „Куалком”.Американският производител на хардуер е един от водещите на пазара и с негови чипсети работят около 900 000 000 от всички устройства с операционната система на „Гугъл”. Сред засегнатите са BlackBerry Priv, Google Nexus 5X, Nexus 6, Nexus 6P, HTC One, HTC M9, HTC 10, LG G4, LG G5, LG V10, OnePlus One, OnePlus 2, OnePlus 3, Sony Xperia Z Ultra и американските версии на Samsung Galaxy S7 и Samsung S7 Edge (у нас смартфонът се доставя с процесор на корейския производител – б.р.), уточнява bTV.

Можете да проверите дали вашият телефон е застрашен с безплатното приложение QuadRooter Scanner.

Към момента няма установен случай слабостта да е използвана от хакери. 6 месеца е отнело на специалистите създаването на софтуер, който се възползва от бъг при управлението на различните процеси и си дава права за пълен контрол.

„Куалком” са получили копие от софтуера с подробна документация на установената слабост. В резултат новопроизведените процесори вече са защитени от тази атака. За старите са изпратени спешни софтуерни „кръпки”, но не е ясно кога (и дали) те ще стигнат до всички потребители – това е свързано с одобрението на производителя на съответния смартфон, както и на телекома, в чиято мрежа работи той.