Летните вируси могат да докарат диабет, твърди акад. Ангел Гълъбов.

В интервю за "Труд" академик Гълъбов обясни: 

Ентеровирусите, които ни разболяват през летния сезон, се развиват по правило в тънките черва. Ентеровирусите са около 120 вида. С тях се заразяваме през устата чрез недобре измити ръце. Случва се често при контакт с носител на инфекцията, при неспазена хигиена при приготвяне на храната в ресторантите, както и у дома при недобре измити плодове или зеленчуци. Инфекцията може да дойде и от тоалетни, неотговарящи на хигиенните изисквания. Пренасят се и от мухите.

За ентеровирусните инфекции се говори най-често като за летни грипове. Те са сравнително леко протичащи заболявания. Проявяват се с повишена температура, която може да бъде доста висока, зачервено гърло, гадене, повръщане, диария.

Коварен момент е, че при над три четвърти от случаите ентеровирусните инфекции протичат безсимптомно, но и лицата с безсимптомна инфекция са преносители на заразата. Заболяването започва един-два дни след прекия контакт и навлизането на вируса и отшумява сравнително бързо. Но има, макар и рядко, една особеност - тези вируси проникват от червата в кръвта и могат да отидат в различни органи, нанасяйки тежки поражения. Особено в централната нервна система. Могат да причинят възпаление на мозъчната обвивка - асептичен менингит; енцефалит (поражение на мозъчните клетки - невроните); да поразят клетките на миокарда и перикарда. Тези щамове могат да поразят и бета-клетките на задстомашната жлеза, които произвеждат инсулин, и така да причинят диабет от първи тип, който е много тежък и инсулинозависим. Ако някои деца бъдат засегнати от този диабет, цял живот трябва да приемат инсулин по няколко пъти на ден.

При монотерапия се получава резистентност по правило срещу всяко вещество, потискащо размножаването на ентеровирусите. Затова няма лекарствени средства срещу тях.

Вирусолози от БАН направиха много успешни изследвания, които бяха широко отразени в световната литература и по международните форуми. Групата, една от водещите в международен план в това отношение, е на път да създаде лекарствено средство, но е нужно изследванията да бъдат завършени от фирма, която разполага с много средства за развиване на лекарствени препарати; която е заинтересована от създаване на средство срещу ентеровируси.

Изследвахме стотици вещества. Търсим начин да въздействаме на вирусното размножаване, като целим да не се допусне развитието на лекарствена устойчивост. Това е проблемът при ентеровирусите. Затова опитахме първо да видим какъв ще бъде резултатът от прилагане на вещества в комбинации в експериментални условия. Открихме, че е възможно да се прилага една тройка вещества, всяко от които има мощен ефект върху вирусната репликация, при това прилагани не едновременно, за да не се развие тройна устойчивост. Това се оказа изключително благоприятно и много активно намалява болестотворния ефект на ентеровирусите, разказва ученият.