Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун разпореди шестима служители, включително от разузнаването, да бъдат екзекутирани публично поради липсата на контрол над севернокорейските работници, съобщи вестник The Korea Times, цитирайки съобщението местна медия. 

След като на 13 май граждани на страната, работещи в севернокорейски ресторант в Китай, успяха да избягат в Южна Корея, властите в Пхенян публично екзекутираха шестима души, които отговарят за надзора на служителите си в чужбина, по заповед на Ким Чен Ун, пише изданието. 

Осемдесет държавни служители и 100 души, които имат членове от семейството, работещи в чужбина, са били принудени да гледат изпълнението на екзекуцията, отбелязват от редакцията. 


Севернокорейският диктатор е известен с подобни прояви. През 2013 г. той нареди екзекуцията на вуйчо си, който бе председател на Националния комитет на отбраната, след като бе обвинен в корупционни престъпления. По-късно севернокорейският лидер екзекутира 11 високопоставени служители в Пхенян, които са били приближени на чичото-предател Джан Сон-тхек.


Министърът на отбраната на Северна Корея бе публично екзекутиран през 2015 г., защото задрямал по време на военна церемония. Екзекуцията е била наблюдавана от стотици служители във военния лагер, което се намира на 14 мили северно от столицата Пхенян.