Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Великобритания не може да се надява на достъп до единния пазар, ако наложи контрол над свободното движение на граждани от ЕС, съобщи в. “Гардиан”. Държавният глава на Франция се срещна с новия британски премиер Тереза Мей в Елисейския дворец.

“Не може да е въведено свободно движение на хора и капитали, а в същото време да няма свободно движение на хора”, каза Оланд на пресконференция.

Британският премиер Тереза Мей заяви на свой ред, че иска да продължи тесните икономически връзки с Франция въпреки вота за излизане на страната ѝ от ЕС, предаде Ройтерс.

Двамата събеседници заявиха след преговорите в Париж, че френско-британското споразумение, уреждащо граничния режим между двете държави в района на Ламанша, трябва да остане в сила и след Брекзита.

Париж е готов да даде на Лондон известно време за подготовка на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, но в интерес на всички страни е тази процедура да започне колкото е възможно по-скоро, заяви Оланд.