Целият Русе остана без ток за четвърт час в ранния следобяд в сряда, в най-натоварената част от работния ден. В 14 часа и 48 минути изведнъж нещо прещрака и напрежението в града край Дунав изведнъж изчезна. То бе спряно навсякъде едновременно. Спряха тролеите и светофарите по улиците на Русе. Учудени, русенци масово се питаха какво става. Някои направо се паникьосаха. Хората звъняха по телефоните на близки и познати и питаха, и там ли нямат ток, докато стана ясно, че няма напрежение в целия Русе. Такъв токов удар в цялата мрежа на дунавския град не е имало от много години насам. В УМБАЛ-Русе останаха без електрозахранване само за 4 минути, което не е попречило на извършването на медицинските дейности в болницата, свързани с използването на животоспасяваща апаратура.

УМБАЛ-Русе разполага с агрегат, който още на втората минута от спирането на тока се е включил, съобщиха оттам около 16 часа. Русенската болница провежда периодично обучения за навременно и адекватно реагиране в подобни ситуации. Репортерска проверка установи, че евентуалната повреда е извън мрежата на "Енерго-про".

"Проблемът не е в наше съоръжение, а идва от мястото, откъдето получаваме тока", заявиха за „24 часа” от централата на "Енерго-про" във Варна. Оттам признаха, че в ранния следобяд, без ток е останал много голям район, покриван от токоснабдяващото дружество. Според „Енерго-Про”, вероятно става дума за проблем в съоръжение за високо напрежение. От централата във Варна обещаха да изяснят какво се е случило. След пауза от около 15 минути, в 15:03 токът тръгна отново в целия Русе. „Не можем още да кажем, че електричеството е било спряно в 100% от града, но наистина бе засегната много голяма част от Русе, потвърдиха по-късно от „Енерго-Про”. От фирмата още веднъж заявиха, че проблемът не е бил в нейно съоръжение, а в мрежата на електроенергийния системен оператор, като все още не ясно от какво е бил предизвикан. „Нашите съоръжения просто са изключили, вследствие на обстоятелства, които са в мрежата на електроенергийния системен оператор. Той захранва с високо напрежение нашите подстанции, а ние, за да доставяме електричество, трябва да сме го получили от тази мрежа”, обясниха от „Енерго-Про”.

Липсата на електричество се дължи на авария във високоволтовата подстанция в Образцов чифлик, обясниха от пресцентъра на Електроенергийния системен оператор в София. Според тях се е задействала противоаварийна защита. Подстанцията в Образцов чифлик обаче е възлова, защото захранва целия регион на Русе, Бяла, Борово, Две могили, Тетово и Бабово и съответно в целия този регион и населените му места аварията е усетена. Без ток е останал и град Тутракан, така че е била засегната почти цяла Североизточна България.