Неопасни за здравето завишения на два показателя за качеството на въздуха е отчела станцията на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, която е разположена в кв.“Възраждане“.
Данните сочат, че са покачени обичайните нива на фини прахови частици и въглероден оксид. Завишенията обаче били незначителни и не оказвали влияние върху здравето на хората, посочват от екоинспекцията. И добавят, че подобни нива се отчитат в делнични дни, при натоварен транспортен трафик.
Най-вероятно виновник за замърсяванията продължава да е съседна Румъния, където се горят стърнищата. В понеделник РИОСВ за пореден ден е била сигнализирана за неприятни миризми и дим, а оплакванията за зловония започнаха още от петък.
Иначе данните от постоянния мониторинг на РИОСВ показват, че през последните 10 месеца няма влошаване на качеството на въздуха. Докладът за атмосферното състояние над Русе за периода октомври 2015 - юли 2016 година е изготвен след сигнали на граждани за неприятни миризми. 
Изследвани са сигналите за миризми по брой, честота и сезонност с цел да се направят конкретни изводи за възможни замърсители. През есента и зимата са регистрирани оплаквания, които се характеризират с локален, а не с промишлен характер. През отоплителния сезон се използват нерегламентирано всякакви отпадъци в домакинствата, пише в доклада.
В документа е посочено, че съгласно научните факти, миризмата не определя токсичността на въздуха. Причината - някои химични съединения имали много ниско мирисно число, сравнено с пределно допустимата им концентрация. А миризмите причинявали повече дискомфорт, отколкото вреда за човешкото здраве.  Тоест това, че на хората им мирише лошо, не означава, че е опасно.
Да се говори за обгазяване е чиста проба манипулация на общественото мнение и стремеж да се провокира паника, като се разчита на все още пресните спомени в съзнанието на русенци от 80-те години на миналия век и протестите, свързани със тогавашното системно замърсяване на града, заключава докладът.