На летището съм от снощи от 23:30 някъде. Трябваше да излетим в 1:55, но всички полети бяха с временно закъснение, а след това бяха анулирани. Българските власти реагираха много бързо. Toва заяви в ефира на Нова телевизия Любомир Кръстанов, наш гражданин, който е блокиран от снощи на летище "Ататюрк" в Истанбул."Мой колега беше сигнализирал за мен и от консултвото се свързаха с мен, от Външно министерство също. Все още не мога да напускам района на летището. Няма никаква информация. Блокирани сме в един бизнес салон. Можем да се разхождаме свободно на територията на летището. Има още десетина българи, поне толкова видях. Може да са повече. Полетът ми на мен е за Китай, но е анулиран и няма информация. Няма служители просто тук" споделя Кръстанов.
 
Много хора са в моята ситуация, има много малки деца. Никой не ни предлага нищо. Ние нямахме възможност въобще да се доближим до прозорците, като Ердоган пристигна. От външно ни дадоха няколко полезни съвета и ни питаха как сме. Казаха ни да не излизаме и да седим на място", заяви още блокираният нашенец.
 
Хайрие Акман е собственик на туристическа агенция в Истанбул. Тя е притеснена за клиентите си, намиращи се на същото място като Кръстанов. "Ние сме туристическа агенция и през цялата нощ се опитвахме да се свържем с туристите си, които въобще нямат право да излизат навън. Те не знаят какво да правят. Ние имаме около 13 човека, които трябваше да излетят между 00:00 и 3:00 през нощта. Единственият начин, по който можем да се свържем с тях е социалната мрежа. Мобилните им връзки, не отговарят. Руснаци са и украинци. Информация няма защо все още са блокирани хората. Няма решение излитанията да се пускат отново" вайкаше се Акман.
 
"В Истанбул ситуацията не мога да кажа, че се нормализира. Тук прозорецът ми е отворен, но не се чуват много неща. Постоянно минават с мегафони и ни карат да излезем на улицата, за да помогнем на властите. Има страшно много хора по улиците. Чува се и стрелба, но не мога да разбера от къде идва. Аз не смея да изляза на улицата. Дават, че са задържани около 34-35 военни служители, това показват телевизиите тук. Очаква се да се назначи нов генерал на военните. Засега още няма някакви новости", добави тя.
 
Ердинч Имамоглу е друг българин, пребиваващ в Истанбул от години. "За стрелба не мога да кажа, но за призивите е вярно. Това се приема добре от гражданите, много от тях са на улицата в момента в подкрепа на Ердоган. Просто те излизат, за да защитят демокрацията. Самата Турция е много препатила от тези преврати и хората искат спокойствие", споделя той.
 
Вече по турските медии се лансира версията, че зад преврата седи Фетулах Гюлен и Турция иска неговата екстрадация, за да бъде съден. Неговата организация е терористична. Така се изказват тук", добави Имамоглу.
 
"Има много полиция и военни по улиците, но вече ситуацията е почти овладяна, всичко се нормализира", успокоително завърши той.

В същото време Снежана Аначкова съобщи, че са блокирани с няколко деца в село в Турция. В ефира на bTV тя поясни, че не са спали цяла нощ и ако трябва днес да сме на състезание. Жената заяви, че не са успели да се регистрират в сайта на външно министерство, че са в чужбина. "Как да постъпим дали да изчакаме", се чуди преподавателката.