Отвод на предубеден прокурор, който за пореден път обвинявал бившия кмет Рейхан Хабил, отвод на адвокат, който първо бил защитавал едновремешния ветовски градоначалник по дело за подкуп, а сега застанал на отсрещната страна и представлявал община Ветово, както и искания делото да бъде прекратено и върнато за допълнително разследване. Това бяха само част от адвокатските настоявания по съдебния казус, който за пореден път изправи Хабил пред съда. Този път бившият ветовски кмет е обвинен, че е ощетил общинския бюджет със 104 000 лева между 2007 и 2009 година.
46-годишният медик вече чу присъда от 2 години условно с 4 години изпитателен срок, 1500 лева глоба, 3 години забрана да заема ръководни държавни и обществени длъжности, както и да плати 69 771 лева обезщетение на общината за причинени вреди по време на последния му управленски мандат. След обжалване обаче втората инстанция във Велико Търново върна делото обратно в Русе, тъй като протоколът от заседанието не бил подписан от съдията и не бил официален документ.
Бившият кмет е обвинен, че е сключил неизгодни за община Ветово сделки, като подписал граждански договори с плевенски бизнесмен. С наемането му като ръководител на проект по САПАРД плевенчанинът трябвало да подпомогне административно общината, но в действителност не свършил никаква работа. Хабил е даден на съд и затова, че не контролирал дейностите по ремонта на СОУ „Христо Ботев“ в Глоджево и заради липсата на проверки се стигнало до неправомерно плащане на 61 933 лева. Обвинен е още, че съзнателно сключил неизгоден договор за топлоизолация на училището, с което е ощетил бюджета с 28 311 лева, както и, че не е провел прозрачна обществена поръчка за частично преасфалтиране на улиците във Ветово. Вместо това заобиколил закона и провел процедура по избор на фирма, след като реално изпълнителят на ремонта вече бил избран и му била възложена задачата.
Вчера стана ясно, че Хабил се е сдобил с нов адвокат, който излезе с куп искания. Според него прокурорът по делото трябвало да бъде сменен, тъй като за втори път изправя бившият кмет на съд. Макар че защитата не успя да посочи двете имена на нарочения обвинител, поиска той да си направи отвод. От своя страна прокурорът бе убеден, че си изпълнява законовите правомощия да повдига и поддържа обвинения, което не го прави заинтересован или необективен. След като съдът също прецени, че няма предпоставки обвинителят да бъде сменен, от защитата настояха адвокатът, който представлява ощетената община Ветово също да си направи отвод. Причината - преди години сегашният опонент на Хабил всъщност го защитавал по дело за подкуп, по което той бе осъден на пробация. И тази смяна обаче не мина, при което последва искане делото да се прекрати, тъй като по време на разследването правата на Хабил били нарушени и не можел да се защитава адекватно. И това бе отхвърлено от съда.
Впоследствие адвокатът на бившия кмет поиска депутатът от ДПС Ахмед Ахмедов да бъде призован в съдебна зала и разпитан, тъй като бил замесен покрай сочените от прокуратурата престъпления. Именно той бил свръзката между Хабил и плевенския бизнесмен, който прибрал близо 14 000 лева. А запознанството станало в Цар Калоян, където сегашният депутат тогава бил кмет. Съдът прецени, че Ахмедов трябва да бъде разпитан. Отделно в съдебна зала ще бъде извикана и главната архитектка на Ветово.
Оказа се, че Хабил и защитата му държат в зала да бъдат разпитани още 10 свидетели и вещи лица, между които настоящият кмет на Ветово Георги Георгиев. Именно той подал сигнал за нередностите покрай кметуването на предшественика си. Спестени ще бъдат разпитите в съда на 11 свидетели и експерти.
Впрочем, дали делото ще продължи в Русе на 26 септември, за когато бе отложено, все още не е съвсем ясно. Причината - според адвоката на Хабил процесът трябва да продължи във Велико Търново и затова е пуснал молба от Върховния касационен съд, който да реши спора и да каже от какъв етап делото да продължи.