Президентът на федерацията по борба Валентин Йорданов ще е зам.-шеф на българската олимпийска мисия за игрите в Рио де Жанейро. Най-титулованият русенски спортист е зам.-председател и на Българския олимпийски комитет. Водач на делегацията ще е президентът на БОК Стефка Костадинова. 
Още един русенец - прославеният волейболист Любо Ганев, ще пътува за Бразилия с ангажиментите на олимпийско аташе. Треньорката в клуб „Дунав“ Ева Пашева пък ще присъства на игрите като личен треньор на каякаря Мирослав Кирчев. Другите двама спортисти от русенски клубове на Олимпиадата в Рио ще са борците от „Юнак“ Борислав Новачков и Георги Иванов.
До този момент България е с 51 квоти. Както изглежда, те няма да бъдат увеличени, тъй като лекоатлетите, сред които бе спринтьорката на „Локомотив“ /Русе/ Инна Ефтимова, изпуснаха последните си шансове за покриване на нормативите. 
С тази камерна като никога група, а и при очевидната липса на сериозен потенциал, България трябва да стори чудо, за да се представи достойно в Рио. По-малко наши участници е имало само на олимпийските игри в Хелзинки /1952 година/ и Лондон /2012/ - по 63 души. 
На предишната Олимпиада в английската столица нашите спортисти спечелиха само един сребърен и бронзов медал. Затова пък страни като Бахрейн, Ботсвана, Габон, Гватемала, Гренада, Кипър, Уганда и Черна гора се разписаха дори с по една титла. С отличия в Лондон се поздравиха общо 86 държави, а България финишира на срамното 63-о място по спечелени медали.  
Както може да се очаква, надеждите ни за нещо повече в Бразилия са свързани главно с възможностите и традициите на борците. Борбата и леката атлетика ще представят България с най-много квоти - по 11. Не е изключена и приятна изненада при спортната стрелба.