Русенският художник Валентин Георгиев е тазгодишният носител на Голямата награда за сатира на Съюза на българските художници на името на големия български карикатурист Доньо Донев. Призът бе връчен по време на откриването на голямата годишна изложба „Карикатура“, която се организира за 46-и път. Тази година това стана в Националния дворец на културата, където има повече простор, каза Вальо Георгиев. Според него 2020 година, която отне и на художниците радостта от това да могат да се видят, да си побъбрят, да разгледат на живо кой какво е правил през изминалите 12 месеца, е донесла освен безбройните неудобство също и нови сюжети. Като кажат да се включваме онлайн, направо изтръпваме - ти достатъчно седиш скромно и тихо в ателието си и рисуваш, а когато показваш това, което си направил, искаш да прочетеш в очите на хората, в дочутите отстрани реплики тяхната реакция - няма по-голямо удовлетворение за автора, казва той. 
Изминалата година все пак на него му е донесла и успешни участия и признания - две награди от Румъния по темите на спорта и футбола, приз от Хърватия по темата „Кулинария“, Гран при на фестивала на хумора на Балканите в Албания. Тази награда Вальо Георгиев печели с шарж на покойния създател на албанския сатиричен вестник Нико Никола, чието име носи фестивалът. Шаржът на русенеца е толкова сполучлив, че се превръща в емблема на международния артистичен форум. 
Тези и още други успехи на Вальо Георгиев убеждават журито /в което влизат автори като именитите майстори на бодливата сатирична рисунка Стоян Дечев, Валери Александров-Валекс, Диляна Николова, Любомир Михайлов и Светлин Стефанов/, че именно русенецът е човекът, който трябва да получи приза „Доньо Донев“. Така той получава Голямата награда, която се дава от Столична община, а неговите рисунки в изложбата с над 200 творби от 30 автори се радват на огромен интерес. Едната е особено актуална - изразява най-обсебващата зависимост днес, която се подсили от Ковид-19, зависимостта от социалните мрежи и дигиталния свят. 
Междувременно завчера стана ясно, че карикатурата на Вальо Георгиев, с която той стигна до финала на световен конкурс за правата на човека, е сред селектираните за изложбата „World press cartoon“, открита в понеделник в Португалия, в градчето Калдас да Раина. Карикатурите са представени с имената на медиите, в които са били публикувани. Иранското момиче на Вальо Георгиев, което скрито под синия хиджаб се забавлява с таблета, е подписано освен с името на автора и с русенския вестник „Утро“, който бе публикувал прекрасната рисунка.