Състоялата се на 2 февруари церемония за награждаване на най-добрите спортисти на Русе през 2020 година ще се запомни се две уникални неща.
Първото вече е добре известно - това беше извънредно издание на анкетата на „Утро“ и Община Русе, която първоначално бе отменена заради проваления от коронавируса календар в някои спортове, но впоследствие бе проведена, за да не бъдат допълнително ощетявани клубовете и състезателите с успехи през тази трудна година.
Второто обаче мина някак незабелязано, а не трябва да е така. Защото имаме рекорд - допитването има своя най-млад победител! 
Той е едва на 9 години
и се казва Валентин Хасърджиев. Вальо спечели класацията в категорията „Приложни спортове“. И въобще не мисли да спира дотук.
Възпитаникът на училище „Иван Вазов“ се занимава активно с авиомоделизъм от три сезона. Но крушката си има опашка - негов треньор е дядо му Валентин Христов, майстор на спорта от 1984 година. Общата страст на дядото и внучето са свободно летящите модели. С тях Валентин печели куп първи места по турнири и първенства през миналата година.
„Работех някога в системата на ОСО /Организацията за съдействие на отбраната/. Когато тя се разпадна, се отделихме по клубове. С Вальо не спираме да работим. Имам автосервиз и в него действаме по моделите.
Стараем се да бъдем в крак с най-съвременните образци
и материали“, разказва Валентин Христов.
А неговият млад шампион е широкоскроена спортна личност. Страстта му мо моделите върви успоредно с тренировки по джу-джицу в клуб „Динамо“ и с плуване в „Локомотив“. 
Освен това е отличен ученик. И познайте от първи път кой е любимият му предмет? Математиката! Без нея моделистът няма как да е голям шампион. Неслучайно има медали и от „Математика без граници“!
Вальо е амбициран да постигне още. С учител като дядо си и с желанието си да достигне все по-големи височини във висшия пилотажа с авиомоделизма, това няма как да не се случи. 
Историята пък ще го запомни като най-младия мъж, спечелил годишна награда сред топспортистите на Русе. И това е само първият му рекорд. Със сигурност го чакат още.