Проверка, извършена от Регионалното управление на образованието, е констатирала, че действително стенописът на художника Валентин Георгиев в една от класните стаи на основно училище „Иван Вазов“ е бил заличен. За варварското съсипване на произведението на изкуството на утвърдения професионален художник, направено без неговото знание, „Утро“ разказа неотдавна на читателите. Тогава директорката Теодора Йорданова на въпрос на „Утро“ заяви, че не става въпрос за стенопис, а за „две пеперудки“, които нямат никаква художествена стойност.
От нейните думи стана ясно, че стената с творбата на Вальо Георгиев е боядисана, за да бъде поставен върху нея фототапет.
Съставен е констативен протокол, в който посочваме, че твърденията за заличаване на стенописа отговарят на действителността и че за подобно нещо трябва задължително да се иска съгласие от автора, каза началникът на РУО Росица Георгиева. От РУО питат кое е наложило да бъде положена друга мазилка и така да се унищожи едно произведение на изкуството. Ще уведомим кмета, тъй като Общината е първостепенен разпоредител с бюджета на това общинско училище, добави Георгиева.
Наистина недоумявам защо е трябвало да се постъпи по този начин, коментира и зам.-кметът по хуманитарните въпроси Енчо Енчев. Той разказа, че още докато беше директор на ОУ „Ангел Кънчев“, той също е получавал предложения от фондация „Light Source“ да му налепят „красиви“ фототапети в класните стаи и коридорите. „Тъкмо бяхме направили ремонт и бяхме обзавели една част от класните стаи, като бяхме подредили подходящи за съответните класове и дисциплини табла, нагледни материали, други елементи адекватен интериор. А от фондацията заявиха категорично: „Махате всичко това и боядисвате стените наново!“. С това разговорът ни с тях приключи“, разказа зам.-кметът.
Той не скри, че е озадачен и от това, че един директор може да не оцени прекрасната възможност истински художник, при това автор с име и много национални и международни признания, да въвежда децата в чудния свят на изкуството. Това е наистина чуден шанс за децата да се докоснат до твореца и от него да усвоят азбуката на живописта, добави Енчев. И сподели, че самият той до ден-днешен е благодарен на късмета, когато е бил ученик, да му преподава рисуване един от видните русенски живописци, Борис Василев. „Няма нищо по-ценно от това. И въпреки че, да си призная, не бях от най-даровитите му ученици, аз помня и досега всеки един от уроците на моя знаменит учител, каза зам.-кметът.