173 са свободните места в детските градини след първо класиране за учебната 2016-2017 година. За обявените 1012 свободни места участваха 993 деца, родени през 2013 г., които ще посещават забавачници от 15 септември в първа възрастова група. Въпреки наличието на незаети места обаче има 94 чакащи деца, които са били класирани, но не са се записали в 11-дневния срок. За половината от тях родителите им упорстват заради желанието децата им да посещават конкретна детска градина. Това каза за „Утро“ шефът на общинския отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев, като увери, че места в детските градини има.
Най-силен традиционно е напливът към учебните заведения в центъра и в кварталите „Здравец“ и „Възраждане“, като родителите избират забавачница, която да е близо до дома или работата им. Най-желани остават градините „Слънце“, „Здравец“ „Радост“ и „Чучулига“.
Родителите ще могат да кандидатстват за незаетите места, като регистрират ново заявление, в което могат да посочат до пет избрани детски градини. 
Резултатите от повторното класиране предстои да бъдат обявени и публикувани в сайта на общината на 8 юли, а срокът за записване този път ще бъде по-кратък. Той ще започне от 11 юли и ще продължи до 18 юли. 
За трета поредна година съгласно правилата за прием в детските градини в Русе от общинската администрация извършват проверка по електронен път дали родителите на кандидатстващите деца са платили данъците си за предходната година. Това обаче носи една точка при кандидатстване и не се явява пречка детето да бъде прието, обясни още Щерев.