237 места остават незаети от бъдещи осмокласници в гимназиите в цялата Русенска област. Това стана ясно, след като бяха обявени резултатите от второто класиране на завършилите седми клас. Днес е последният ден, в който момичетата и момчетата могат да подават документи за трето класиране, като могат да кандидатстват наново, без значение какви са били досегашните им желания. На 26 юли ще бъдат обявени резултатите от третото класиране, съобщи за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Там, където останат все още свободни места, директорите на училищата ще могат да сформират със своя заповед комисия по приема по документи и с нейно решение да записват бъдещи ученици. Това ще продължи до 11 септември. След това школските управи ще оформят документациите и ще ги депозират в РУО, а на 14 септември Георгиева ще издаде заповед за утвърждаване на реализирания държавен прием. 
С най-много незаети места - 23 - води антикласацията класът по мехатроника в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“. 18 бъдещи производители на селскостопанска продукция продължават да очакват в селскостопанската гимназия, 17 - в паралелката по топлотехника в Механото. По 12 осмокласници са готови да приемат още и в класовете за мебелисти в Дървото и за шивачи в Облеклото /модният дизайн се търси повече - там свободните места са само 5/. Още 10 русенчета могат да се запишат в класа по софтеурни и хардуерни науки в СУ „Йордан Йовков“. По няколко незаети места има и в други средни училища, но те не са определящи за съществуването на паралелки.
Според Росица Георгиева няма опасност някъде да останат незапълнени паралелки и да се наложи да се закриват още - освен онези, които отпаднаха след първото класиране, каза Росица Георгиева. И поясни, че 237-те свободни места предвиждат запълнени максимално класове с по 26 ученици. Тя е на мнение, че няма да останат паралелки под минимума от 18 деца. Все пак, имаме 64 ученици, които не са класирани никъде, добави шефката на РУО. 
Така или иначе обаче 157 са децата, които са завършили 7 клас в училищата в областта, но не са кандидатствали в нито една от гимназиите тук. Най-вероятно това са тийнейджъри, които кардинално си сменят адреса - с друг в страната или в чужбина, където се преместват заедно с родителите си.