Малко над 1600 са записалите се досега първокурсници в Русенския университет. Това съобщи ректорът чл.-кор.проф.Христо Белоев на пресконференция вчера. Само във филиала във Видин са приети 130 души. Най-много са новоприетите от Русенска област, следват Разград и Силистра, Велико Търново, Плевен, Габрово, Монтана, Враца. 
Планираният прием е бил за 1900 студенти, като около 250 са свободните места само в инженерните специалности. До 17 септември, когато официално ще започне новата учебна година за редовните студенти, все още има възможност част от незаетите места да се запълнят, уточни Белоев. Той посочи, че след първо класиране са били попълнени всички места в някои от специалностите - сред тях са двете педагогически, природни науки, медицински сестри и акушерки, както и компютърни технологии и компютърно инженерство. 
Специален акцент ректорът постави върху оценката от акредитацията - 9.44, която е с 16 стотни по-висока от предишната. Тази изключително добра оценка ни дава и максималния срок на акредитация - 6 години, отчете Белоев. Той посочи като основен приоритет за РУ неговото развитие като водещ в трансграничния и в Дунавския регион и работа по много проекти. 
Влизаме в новата учебна година с едно високо самочувствие - ако се направи статистика по проекти, по брой преподаватели, по партньорства, мобилности и международна дейност, може да се окаже, че стоим на челно място в страната, заключи Белоев.