Корабът „Балканска принцеса“ и пари по договори и под формата на дялове за над 223 000 лева да бъдат конфискувани в полза на държавата от русенския бизнесмен Васил Кънев, реши Апелативният съд във Велико Търново. Становището на втора инстанция бе в контрапункт с решението на Окръжния съд в Русе, който през февруари 2015 година сметна, че Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, няма право да претендира за отнемането им.
Впрочем от КОНПИ поискаха да бъде конфискуван още популярният хотел „Ювелир“, три мерцедеса и едно сузуки, но и втората инстанция сметна, че няма основания за тяхното отнемане, тъй като не са придобити от престъпления. Решението може да се обжалва пред още една инстанция.
А до този развой на събитията се стигна, след като Кънев бе осъден на 4 години затвор като организатор на престъпна схема за контрабанда на големи количества корабно гориво. Присъдата си той чу в Русе през май 2010 година, а 2 години по-късно бе потвърдена и от Върховния касационен съд. 
Приходите и разходите на Кънев и семейството му са проверявани за периода март 1987 г. - март 2012 г. Според анализа на комисията разходите превишават приходите с 3147.59 минимални работни заплати. По тази причина оттам смятат, че придобитото имущество е благодарение на престъпна дейност, и поискаха да бъде конфискувано.
Впрочем към момента се оказа, че „Балканска принцеса“ не е в Русе, а работи като ресторант във Видин.
Според обвинението през есента на 2008 година Кънев искал да се сдобие с лесни пари. Начинът -  снабдявал се с корабно гориво от чужди кораби, които извършвали речен транспорт по Дунав, и го продавал на вътрешния пазар без да издава документи и на по-ниски от пазарните цени. За целта му помагали бизнесменът Роман Здравков, капитанът на „Балканска принцеса“ Валентин Златев и шофьорът Калоян Славев. Единият пласирал незаконно гориво на вътрешния пазар като евродизел, докато капитанът влизал в контакт с членове на екипажи на украински плавателни съдове, които плавали край Русе. Щом спазарели количество и цена на горивото, било съобщавано на пласьора в схема, който намирал клиенти. През тъмната част на денонощието, без да се съобщава на компетентните органи на „Морска администрация“, корабът отплавал от понтон №7 и се отправял към място в Дунав, където на котва стоял и чакал украински кораб, с екипажа на който предварително била постигната договорка за количеството и цената на корабното гориво. В тези маневри на моторния кораб участвал и самият Кънев като собственик на кораба. „Балканска принцеса“ приставал на борда на украинския плавателен съд в река Дунав и посредством помпи и шлангове било претоварвано корабното гориво. След това капитанът връщал „Балканска принцеса“ на местостоянката й. Контрабандното гориво се прехвърляло извън кораба в съдове и цистерни. Това ставало със специализиран автомобил в малките часове на утрото, след обстоен преглед на цялата зона на крайбрежния парк. Наблюдавано било движението на гранична полиция, включително кръговото движение на Дунав мост. Замесените нелегални търговци се спускали с бус „Рено“, в който имало цистерна от 1000 литра през жп прелеза до хотел „Рига“ на крайбрежния кей. Автомобилът застава до понтон, под който бил закрепен шланг и източвали прехвърленото преди това от украински кораби гориво. Били извършвани 4-5 курса с автомобила от понтона до базата в кв.“Чародейка“. Там горивото било прехвърляно в цистерната на товарния автомобил „Мерцедес“, смесвано с друго гориво и по-късно пласирано като евродизел на суперизгодни цени.
Според обвинението така групата между октомври 2008 и март 2009 година пласирала дневно 4000-5000 литра с пазарна цена 8000-10 000 лева. Доказателство за това било и обстоятелството, че от 2004 година за кораба не е закупувано гориво, въпреки че с него била поддържана редовна линия Русе-Гюргево. 
Самият Кънев лежа в ареста от 7 март до 3 декември 2009 година, след това бе пуснат под домашен арест.