1/3 от износа за Великобритания е зърно - основно слънчоглед и царевица, след това пилешко месо и млечните продукти.Решението за Брекзит няма как да се харесва на когото и да е от нас. Ръководството на ЕС трябва да си даде сметка, че резултатът от референдума е оценка на това как се е управлявало досега. Призовавам да се намали бюрокрацията и да се определи стратегия за бъдещото развитие на общността, заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.

По думите й Член 50 е твърде общ, предстоят 2 години, в които ще се договори излизането. Надявам се Великобритания да остави възможността за българските граждани да продължат да работят, заяви тя.

"Санкциите срещу Русия също предизвикаха недоволството в земеделието. В следствие на политическо решение пострада хранителната индустрия на цялата общност", допълни министърът.

"Нужни са усилия да се възстановят нормалните търговски отношения", призова Танева. До края на май загубите на хранителната индустрия и земеделския сектор след въвеждането на санкциите срещу Русия са в размер на 400 млн. лева, от тях 220 млн. лв. са пряко в сектор "мляко".

Има индикации, че през юли темата ще бъде поставена под внимание, за да се ограничи свръхпроизводството от определени държави.