Неподписан съдебен протокол от заседание стана повод Апелативният съд във Велико Търново да върне делото срещу скандалния бивш кмет на Ветово Рейхан Хабил. С решението си магистратите на втора инстанция отмениха 2-годишната му условна присъда с 4 години изпитателен срок и наредиха казусът да стартира от нулата обратно в Русе. Той бе осъден да плати и 1500 лева глоба, получи 3 години забрана да заема ръководни държавни и обществени длъжности, както и да плати 69 771 лева обезщетение на общината за причинени вреди по време на последния му управленски мандат. Така, заради съдийски пропуск, изначално затлаченото дело, което е за престъпления още през 2007 година, ще се проточи още повече. И вероятно ще стартира наесен след съдебната лятна ваканция.
Както „Утро“ писа, 46-годишният Хабил бе признат за виновен, че е сключил неизгодни сделки за община Ветово, като 9 пъти е подписал граждански договори с плевенски бизнесмен, на който е платил 7838 лева. С наемането му като ръководител на проект по САПАРД плевенчанинът трябвало да подпомогне административно общината. Впрочем обвинението бе, че Хабил е сключил 13 договора за 13 769 лева с експерта, който в действителност не свършил никаква работа. Съдът обаче прие, че единствено 9 от тях, подписани между юли 2007 и юли 2008 година, са били неизгодни и вредоносни за Ветово. За това престъпление, с което реално облагодетелствал свой познат, Хабил получи най-тежкото наказание.
Бившият кмет чу виновен и за това, че не контролирал дейностите по ремонта на СОУ „Христо Ботев“ в Глоджево от август 2008 до септември 2009 година. Заради липсата на проверки се стигнало до неправомерно плащане на 61 933 лева. 
Хабил обаче бе оправдан по обвинението, че съзнателно сключил неизгоден договор за топлоизолация на училището, с което е ощетил бюджета с 28 311 лева. Съдът го сметна за невинен и за това, че не е провел прозрачна обществена поръчка за частично преасфалтиране на улиците във Ветово. Обвинението бе, че той е заобиколил закона и провел процедура по избор на фирма, след като реално изпълнителят на ремонта вече бил избран и му била възложена задачата.
Оправдателните части на присъдата бяха протестирани от страна на Русенската окръжна прокуратура, която настоя бившият кмет да бъде наказан с 3 години условно с 5 години изпитателен срок и 6 години забрана да заема държавна и обществена длъжност. Апелативната прокуратура във Велико Търново обаче изтъкна, че официален съдебен протокол от заседанието на 13 януари тази година няма и това е съществено нарушение. Затова присъдата е незаконна. Съдът сметна, че доводите на прокуратурата са основателни и реално заседанието не съществува в правния мир. 
 През 2011 и 2012 година бившият кмет чу две условни присъди за това, че прехвърлил неправомерно партидите на 62 души от един пенсионен фонд в друг, без хората изобщо да знаят за това. Преди това бе осъден след хващане с подкуп, както и заради неверни документи за 150 000 лева, взети от комисията по бедствия.
Впрочем действащият кмет на Ветово Георги Георгиев подал сигнал в прокуратурата за съмнителни сделки с общински пари, дело на предшественика му на поста д-р Рейхан Хабил. Георгиев научил за далаверите по куриозен начин. Видял, че по документи улицата, на която живее, е ремонтирана 2 пъти в рамките на няколко седмици, а реално преасфалтирането й било извършено само веднъж. Така Хабил се изправи за пети път пред съда с обвинения за 3 престъпления, с които се твърди, че е ощетил бюджета на Ветово със 104 014 лева - сума, която Общината си иска в ролята на граждански ищец по делото.