В цяла България се провеждат боеве с кучета, но хората, които се занимават с подобна нелегална дейност, умело прикриват следите си. Става дума за много пари.

Това каза Ивелина Недкова, която от години се грижи за бездомни и осакатени животни в Казанлък.

Нелегални боеве с кучета се провеждат и в Казанлъшко - вероятно се провеждат в Крън и в ромската махала. Такива сведения има, получени от природозащитни организации от региона, коментира Недкова.

Жената каза, че големи суми пари, от по няколко хиляди лева, се залагат при подобни боеве между животни. Според нея полицията знае за тяхното провеждане, но не реагира.

Междувременно в София, защитници на животните подготвят „кърваво” шествие в защита на четириногите си приятели. Активисти настояват убиването на животни моментално да бъде криминализирано и да се третира като убийство на човек. Затова има и организиран протест на 21 юни от 13.00 часа пред Народното събрание. В парламента ще бъде внесена и петиция, и отворени писма.

„Искаме държавата да зачете правото на живот и телесна неприкосновеност на животните, така както те се гарантират на хората. Убийството на животни при пряк и евентуален умисъл да се приравни на убийството на хора. Животните да имат право на телесна неприкосновеност от страна на хората – телесната им цялост да не бъде нарушавана. Да не им бъде причинявана болка или страдание, върху тях да не бъдат провеждани експерименти, да не бъдат лишавани от свобода, както и всякакви други злоупотреби с физическото им тяло”, настояват защитниците на животните.