Националният отбор на Уелс записа историческа първа победа в дебюта си на европейски финали. Играчите на Крис Коулман надделяха с 2:1 над състава на Словакия в първи мач от група „B” на Евро 2016. В много равностоен двубой, игран на “Стад дьо Бордо” пред близо 40 000 зрители, уелсците стигнаха до успеха след попадения на Гарет Бейл (10’) и Хал Робсън-Кану (81’). За Словакия пък се разписа резервата Ондрей Дуда в 61-ата минута.

През първата част по-активният отбор на терена бе този на Уелс. Играчите на Крис Коулман успяха да открият резултата още в 10-ата минута чрез голямата си звезда Гарет Бейл. Крилото на Реал Мадрид реализира дебютния гол за своята страна на европейски финали след страхотно изпълнение на пряк свободен удар. Попадението допълнително успокои играчите на Уелс, които контролираха събитията на терена и при всяка удобна възможност се опитваха да застрашат вратата на Матуш Козачик.

След почивката, недоволен от играта на своите възпитаници, треньорът на Словакия Ян Козак направи две промени в 60-ата минута, пускайки в игра Ондрей Дуда и Адам Немец. Смените дадоха моментален резултат, като само минута по-късно резултатът бе изравнен. Страхотен пробив на Роберт Мак по десния фланг завърши с центриране към резервата Ондрей Дуда, който майсторски се освободи от защитата на Уелс и с прецизен удар вкара за 1:1.

Двубоят отиваше към логично равенство, докато в 81-ата минута резервата на Уелс Хал Робсън-Кану вдигна на крака феновете на тима, реализирайки за 2:1 след асистенция на Арън Рамзи и груба грешка в защитата на Словакия. Символичните гости опитаха да отговорят мигновено, но ударът с глава на Адам Немец в 85-ата минута срещна десния страничен стълб на Дани Уорд.

До края Уелс успя да удържи минималния си аванс и да се поздрави с исторически успех в дебюта си на голям футболен форум. Със спечелените три точки играчите на Крис Коулман се изкачиха временно на първото място в класирането на група “B, където са още отборите на Англия и Русия.