Двама творци бяха отличени на церемония в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете", който насища седмицата с безбройни културни прояви. За високи постижения в съвременната поезия с Орфеев венец бе награден Калин Донков.

Наградата "Златна четка" за художествено оформление на книга пък получи илюстраторката Яна Левиева. Шатрите с книги на 34 издателства продължават да привличат пловдивчани в центъра на града, а в днешната програма за срещи с читатели изборът е голям. Книгата си " Там. Елените" представя в Културен център " Тракарт" Светлозар Игов, пак там Валентина Радинска представя преводите си на двата тома на Инокентий Аненски " Стихотворения" и " Книги на отраженията". Новото допълнено и преработено издание на "Димитър Казаков- Нерон" на Димитър Пампулов представя в Народна библиотека " Иван Вазов" Емилия Каменова, а в книжарница " Хермес- Централ" от 19 часа е премиерата на книгата " Площад България" от Мирела Иванова. Най- голям интерес предизвиква авторската вечер на академик Антон Дончев в Камерната зала на Драматичен театър- Пловдив.

Съвсем естествено в рамките на фестивала, чиято изначална цел е да окуражи пловдивчани да четат, в събота в Цар Симеоновата градина от 11 часа предстои третото издание на Националната кампания за насърчаване на четенето " Чети с мен". В романтичната обстановка на Виенския павилион откъси от книги ще чете президентът Росен Плевнелиев, писатели, музиканти, артисти и политици. Специален гост ще бъде холандската принцеса Лаурентин, посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността, председател на фондация The Reading and Writing.